Chrysler verí elektrickému pohonu

Spoločnosť Chrysler LLC prezradila, že v spolupráci s organizáciou ENVI spustí výrobu troch rôznych vozidiel s technológiou elektrického pohonu. Každá zo značiek Chrysler, Jeep® a Dodge uvedú na trh po jednom elektrickom vozidle. Touto cestou sa Chrysler rozhodol prezentovať svoje enviromentálne myslenie.

08.10.2008 10:55
Chrysler EV Foto:
Chrysler verí elektrickému pohonu. Prezentuje to na troch predstavených elektromobiloch.
debata

Spoločnosť informovala, že úspešne pokračuje vo vývoji pokrokových elektrických vozidiel. V nasledujúcich niekoľkých rokoch použije technológiu elektrického pohonu vo svojich platformách s pohonom predných, zadných alebo všetkých štyroch kolies. Bokom neostanú ani terénne autá s karosériou pripevnenou k rámu.

Spoločnosť Chrysler vo svojej celosvetovej centrále odhalila prototypy s elektrickým pohonom Dodge EV, Jeep EV a Chrysler EV, pričom odtajnila aj jazdné parametre a schopnosti každého z nich. Predstavené elektromobily dosahujú nulové výfukové emisie a majú dojazd 250 až 320 kilometrov.

Vývoj elektrických modelov a elektrických vozidiel rozširujúcich súčasný modelový rad vozidiel Chrysler prebieha pod vedením organizácie ENVI. Tá bola vytvorená len pred niečo viac ako rokom so strategickým cieľom rýchlo vyvíjať vozidlá na elektrický pohon pre spoločnosť Chrysler.

Dodge EV

Vývojové elektrické vozidlo Dodge EV je dvojmiestne športové vozidlo s pohonom zadných kolies. Jeho systém elektrického pohonu má tri základné komponenty: elektrický motor s výkonom 200 kW (268 k), lítium–iontovú batériu a zabudovanú riadiacu jednotku na riadenie výkonu. Elektrický motor s výkonom 200 kW poskytuje krútiaci moment 650 Nm. Okamžitý vysoký krútiaci moment motora elektrického pohonu umožňuje vozidlu Dodge EV zrýchliť z nuly na 100 km/hod za menej ako päť sekúnd a dosahovať časy na 400 metrov na úrovni 13 sekúnd. Dodge EV dosahuje maximálnu rýchlosť viac ako 190 km/hod. Dobíjanie vozidla je jednoduchý proces tvorený jedným krokom: zasunutie do štandardnej 110–voltovej zásuvky na osem hodín. Čas dobíjania sa môže skrátiť na polovicu pri zapojení do bežnej 220–voltovej elektrickej zásuvky.
 
Jeep EV

Vývojové vozidlo Jeep EV je elektrické vozidlo rozširujúce súčasný modelový rad, ktoré prináša letmý pohľad na budúcnosť vozidla typu „choď kamkoľvek, rob čokoľvek“ s terénnymi schopnosťami vozidla Jeep Wrangler. Jeep EV používa elektrický motor, lítium–iontovú batériu a malý benzínový motor so zabudovaným generátorom elektrickej energie na výrobu dodatočnej energie na napájanie systému elektrického pohonu v čase potreby. Elektrický motor s výkonom 200 kW (268 k) poskytuje krútiaci moment 400 Nm. S približne 30 litrami benzínu Jeep EV dokáže prejsť 640 kilometrov, vrátane 56 kilometrov na čisto elektrický pohon pri nulovej spotrebe paliva a nulových emisiách.

Chrysler EV

Chrysler EV preukazuje ďalšie možné využitie technológie elektrického pohonu od ENVI v minivane Chrysler Grand Voyager. Vozidlo umožnilo spojiť sedem miest na sedenie s technológiou elektrického pohonu. Chrysler EV používa motor s výkonom 190 kW (255 k), ktorý dosahuje krútiaci moment 350 Nm a umožňuje zrýchlenie z 0 na 100 km/hod za približne deväť sekúnd. Chrysler EV dokáže prejsť 56 kilometrov len na elektrickú energiu a dosahuje dojazd 560 kilometrov na približne tridsať litrov benzínu.

debata chyba
Články podľa značiek