Dacia Lodgy mieri medzi MPV

Kým mnohé európske automobilky zápasia s klesajúcim odbytom, rumunskej Dacii sa darí vo veľkom. A to má svoje najväčšie eso ešte len v rukáve.

30.01.2012 07:02
Dacia Lodgy Foto:
Nový rumunský minivan odvezie päť- alebo sedemčlennú posádku.
debata (2)

Na jar v Ženeve predstaví svoj štvrtý modelový rad. Po SUV Duster zamieša tentoraz karty v triede rodinných minivanov.

Nový model Lodgy sa tak pustí do boja so sesterským Renaultom Grand Scénic, ale aj s Citroënom Picasso, Fordom Grand C-Max či Volkswagenom Touran. Samozrejme, hlavným tromfom má byť cena. Podobne ako pri Dusteri ponúkne za peniaze zákazníkov výnimočné úžitkové hodnoty. To napokon naznačuje už samotný názov. Lodgy znamená v angličtine „lóža“ alebo "chata“.

Interiér 4,5 metra dlhého MPV odvezie piatich alebo siedmich cestujúcich a niet pochýb ani o dostatku miesta pre batožinu. V porovnaní so súčasným Loganom MCV vytvorí omnoho kultivovanejšiu rodinnú alternatívu.

Už podľa tvaru karosérie je zrejmé, že chýbať... Foto: Dacia
Dacia Lodgy Už podľa tvaru karosérie je zrejmé, že chýbať nebude ani veľký batožinový priestor.

Vidno to už na dizajne. Ten je síce podriadený funkcii, no napriek tomu nemožno jeho tvorcom uprieť snahu o čo najlepší výsledok. Predná lamelová maska nadväzuje na vysoko umiestnené a moderne stvárnené reflektory. Bočnú plochu s homogénnym tvarom okien oživuje prelis a spodná ochranná lišta. Široké zadné veko s oknom pripomínajúcim Duster zas lemujú efektne spracované zadné svetlá. Ako vidno z prvých obrázkov, Lodgy bude disponovať klasickou štvoricou zadných bočných dverí, ktoré sú lacnejšie ako posuvné.

Do interiéru nás však Dacia zatiaľ nenechala nahliadnuť. Rovnakým tajomstvom je aj vybavenie či dynamické parametre. Niet však pochýb, že pod kapotou bude pracovať overená technika Renaultu, ktorú využíva Duster. Benzínový štvorvalec 1.6i (77 kW) doplní úsporný diesel 1.5 dCi vo výkonových verziách 63 alebo 81 kW. Či sa pri naftovom Lodgy počíta aj so 6-stupňovou prevodovkou, nie je zatiaľ zrejmé.

Dacia Lodgy absolvuje svetovú premiéru na ženevskom autosalóne a do predaja sa dostane ešte pred začiatkom leta.

2 debata chyba
Články podľa značiek