Renault zverejnil nové informácie o Cliu R.S

Renault prezradil ďalšie detaily o novej generácii športového Clia R.S. 200 EDC. S ním prichádza aj ďalšia generácia telemetrického systému.

15.02.2013 12:42
Renault Clio R.S. Foto:
Štandardné 17-palcové šedé disky môžu byť za príplatok nahradené 18-palcovými diskami tmavošedej farby. Veľkosť predných bŕzd zodpovedá Lagune V6 (priemer kotúčov je 320 mm).
debata

Nové športové Clio s presným označením R.S. 200 EDC sa na slovenskom trhu objaví už v apríli tohto roku. Renault preto pomaly odhaľuje ďalšie jeho tajomstvá.

Podvozok ladený v Dieppe

Vyšším výkonom je okrem pevnejšieho skeletu prispôsobený aj samotný podvozok, ktorý je dielom konštruktérov zo špecializovaného závodu v Dieppe (športové Cliá sa tu vyrábajú už od roku 1991). Vybrané súčasti predného zavesenia MacPherson boli zosilnené a auto dostalo pevnejšie tlmiče s presnejším hydraulickým ovládaním kompresie (princíp spočíva v zabudovaní druhotného tlmiča do tela hlavného tlmiča). Zadná jednoduchá náprava s vlečenými ramenami spojenými torznou priečkou dostala o 60 % tuhší stabilizátor (v porovnaní s bežným Cliom). Oproti predchádzajúcej generácii Clia R.S. je stabilizátor tuhší o ďalších 10 %.

Podľa Renaultu zadný difúzor vytvára až 80 %... Foto: Renault
Renault Clio R.S. Podľa Renaultu zadný difúzor vytvára až 80 % prítlaku na zadnej náprave.

O trakciu prednej nápravy sa stará elektronicky riadený predný diferenciál označený R.S. Diff. Zasahuje ešte pred samotným stabilizačným systémom a pri jeho práci (pribrzďovaní pretáčajúceho sa kolesa) nie je riadiacou jednotkou znižovaný výkon motora. Súčasťou sériovej výbavy je aj Launch Control.

Ponúkané farebné odtiene Clia R.S.
Nemetalická farba
Biela Glacier White
Metalické farby
Červená Flamme Red
Čierna Profond Black
Šedá Platine Grey
Žltá Sirius Yellow
Zvuk motora si Clio R.S. mení aktívnou zvukovou... Foto: Renault
Renault Clio R.S. Zvuk motora si Clio R.S. mení aktívnou zvukovou membránou medzi motorovým priestorom a kabínou.

Sport a Cup

Renault opäť ponúka možnosť výberu jedného z dvoch nastavení podvozku. Športovejší Cup je o 15 % tuhší, má o 3 mm nižšiu svetlú výšku a ponúka riadenie s ostrejším prevodom.

Vodiča Clia R.S. si bude môcť zvoliť jeden z troch jazdných režimov – Normal, Sport, Race ovplyvňujúcich nastavenie motora, odozvy plynového pedálu, posilňovača riadenia, prácu prevodovky a elektronických stabilizačných systémov.

Režimy – R.S. Drive
Režim Normal Sport Race
Voľnobeh (ot./min.) 750 1005 1005
Citlivosť plynu Komfort Dynamic Dynamic
Zvuk motora Zvýraznený Zvýraznený
Varovanie pred obmedzovačom Nie Áno Áno
Prevodovka Eco/Komfort Sport Len manuálne
Čas radenia Progresívny Rýchly Veľmi rýchly (do 150 ms)
Launch Control Nie Áno Áno
Riadenie Ľahké Tuhé Tuhé
ESP + ASR Normal Zvýšená tolerancia Off
Pri optimalizácii pneumatík pre Clio R.S.... Foto: Renault
Renault Clio R.S. Pri optimalizácii pneumatík pre Clio R.S. spolupracoval Renault so spoločnosťami Dunlop a Goodyear.

Palubná telemetria

Pri dynamickej jazde môže vodič na displeji systému palubnej telemetrie R.S. Monitor 2.0 v aktuálnom čase sledovať krútiaci moment a výkon motora, teplotu chladiacej kvapaliny, teplotu nasávaného vzduchu, otvorenie škrtiacej klapky, tlak brzdového systému, uhol natočenia volantu, otáčky motora, teplotu motorvého oleja, teplotu spojok EDC a krútiaci moment na kolesách. Systém ďalej poskytuje grafické výstupy priečneho aj pozdĺžneho zrýchlenia so zobrazením max. nameraných hodnôt (možnosť uložiť na USB), preklz hnaných kolies (v %), krivky výkonu aj krútiaceho momentu v závislosti na čase a zobrazenie vnútra prevodovky EDC so zvoleným prevodovým stupňom a teplotou spojok. Systém zobrazuje aj zrýchlenie z 0 na 50 km/h, z 0 na 100 km/h, 400 m a 1000 m s pevným štartom. Samozrejmosťou sú aj stopky.

Ďalšími užitočnými informáciami telemetrického systému sú servisné informácie – vzdialenosť prejdenú aktuálnymi pneumatikami, tlmičmi, brzdovými doštičkami a diskami od ich poslednej výmeny.

Servisné intervaly
Rozvodová reťaz bez údržby
Motorový olej 1 rok/20 000 km
Vzduchový filter 2 roky/40 000
Zapaľovacie sviečky 4 roky/60 000
Brzdová kvapalina 4 roky/120 000
Chladiaca zmes 4 roky/120 000
Remene 6 rokov/160 000
Hlavné technické údaje
Max. výkon (kW/min-1) 147/6000
Krút. moment (Nm/min-1) 240/1750
Prevodovka 6-EDC
0–100 km/h (s) 6,7
Max. rýchlosť (km/h) 230
Renault Clio R.S.
Renault Clio R.S.
+7Renault Clio R.S.
debata chyba
Články podľa značiek