Audi vyvinulo plastové pružiny

Vývojové oddelenia automobiliek zapájajú rozum ako sa len dá a okrem nových konštrukcií prichádzajú ich technici aj s novými materiálmi. Najnovšie sú to plastové pružiny.

05.03.2012 13:28
Audi Foto:
Oceľové pružiny budú u Audi o pár rokov minulosťou.
debata (4)

Technici Audi pracujú na plné obrátky, aby čo najviac odľahčili chystanú druhú generáciu superšportu R8, elektrické modely (R8 e-tron) a nové generácie dnes vyrábaných osobných Audi. Najnovšie prišli s riešením, ktoré je takmer pripravené na sériovú výrobu – s pružinami vyrobenými z plastov vystužených sklenými vláknami (FRP).

Audi na vývoji spolupracuje s talianskou spoločnosťou Sofegi, ktorá s podobným riešením znižovania hmotnosti vyrukovala skôr a dala si nové pružiny patentovať. Podľa Audi je jadro FRP pružiny tvorené sklenými vláknami, ktoré sú z vonkajšej strany obalené niekoľkými ďalšími, navzájom poprepletanými vrstvami sklených vlákien. Výsledkom je materiál, ktorý výborne odoláva únave a má lepšie vlastnosti ako klasická pružinová oceľ.

Plastová pružina (vľavo) na Audi A4 je o viac... Foto: Audi
Audi Plastová pružina (vľavo) na Audi A4 je o viac ako 1 kg ľahšia ako oceľová (vpravo).

Podľa nemeckej automobilky je napr. hmotnosť oceľovej pružiny na súčasné Audi A4 približne o 1 kg vyššia ako v prípade FRP pružiny. Len na pružinách jedného auta tak dokážu konštruktéri ušetriť 4 kg pohotovostnej hmotnosti.

O termíne uvedenia plastových pružín do sériových modelov Audi zatiaľ mlčí.

4 debata chyba
Články podľa značiek