Kia K9 mieri proti BMW 7 a Mercedesu S

Európske luxusné limuzíny Mercedes-Benz, BMW, ale aj japonský Lexus či Infinity budú musieť už čoskoro čeliť novej kórejskej konkurencii.

27.03.2012 08:00
Kia Foto:
Luxusný kórejský koráb bude nepochybne patriť k najatraktívnejším limuzínam vyššej triedy.
debata (9)

O frontálny útok na prémiové luxusné limuzíny sa postará Kia a jej nový sedan vyššej triedy, zatiaľ označený ako K9. Zabudnite tak na doterajšiu vlajkovú loď Opirus. Nový kórejský koráb mieri totiž omnoho, omnoho vyššie. A na jeho dizajne, ktorý odhalila kórejská automobilka na prvých oficiálnych fotografiách, je to zjavné.

Kia K9 bude výkladnou skriňou najnovších... Foto: Kia
Kia Kia K9 bude výkladnou skriňou najnovších kórejských technológií.

Pri prvom pohľade si pravdepodobne spomeniete na BMW radu 7, pri druhom na Maserati Quattroporte, a pri treťom na Lexus GS prípadne Infinity M, podstatné však je, že toto auto z pera Petra Schreyera vyzerá naozaj dobre. A tak ako sa na prestížnu vyššiu triedu patrí, bude mať klasickú koncepciu s motorom vpredu a zadným náhonom.

Do interiéru a pod kapotu však zatiaľ Kia nikoho nepustila, a tak možno len špekulovať, že nový kórejský „bavorák“ využije techniku v USA predávanej limuzíny Equus. Ako základ 3,8 litrový 6-valec (248 kW) a k tomu 5,0 litrový 8-valec (320 kW). Oba motory sú spriahnuté s modernou 6-stupňovou automatickou prevodovkou.

Pravdepodobnou vrcholnou motorizáciou bude... Foto: Kia
Kia Pravdepodobnou vrcholnou motorizáciou bude benzínový motor 5.0 V8.

Názov K9 si novinka ponechá len v Kórei, kde doplní ponuku modelov K5 a K7. V USA a Európe ju pomenujú inak. Dozvieme sa to však až na niektorom z budúcich tohtoročných autosalónov, po premiére v Soule, pretože kariéru odštartuje práve na domácom trhu.

9 debata chyba
Články podľa značiek