Superb ešte nekončí

Druhá generácia Škody Superb je na trhu už od roku 2008, no do dôchodku sa ešte rozhodne nechystá. Na nástupcu mladoboleslavskej vlajkovej lode si budeme musieť počkať najmenej do konca budúceho roka. Škoda preto pripravila modernizáciu, ktorá sa týka nielen vzhľadu, ale aj techniky.

17.04.2013 07:52
Škoda Superb Foto:
Nová predná maska priblížila Superb k dizajnovému trendu podstatne mladšej Octavie. Zozadu pútajú pozornosť výrazné svetlá s troma svetelnými pásmi.
debata (21)

Nový Superb sa snaží priblížiť viac k dizajnovému jazyku mladších modelov Rapid a Octavia. Preto dostal novú prednú masku s centrálnym zubom, ostrejšie modelované bi-xenónové svetlá s dennými LED diódami a širšie hmlové svetlá. Aj zadné svetlá majú úplne nový tvar a efektnú „céčkovú“ grafiku tvorenú až troma svetelnými pásmi. Nový je však aj tvar zadnej kapoty s trojuholníkovým motívom, v ktorom je umiestnená časť svetiel. Pribudli nové farby – sivá Metal a biela Moon. Facelift uzatvára prepracovaný dizajn 16– až 18-palcových kolies.

Pred faceliftom...Škoda Superb 2009 Foto: Škoda
Škoda Superb Pred faceliftom...Škoda Superb 2009
Po facelifte...Škoda Superb 2013 Foto: Škoda
Škoda Superb Po facelifte...Škoda Superb 2013

V interiéri nájdeme nový 4-ramenný volant a nové poťahové a dekoračné materiály. Pre vrcholovú výbavu Laurin & Klement bude k dispozícii dvojfarebné vyhotovenie interiéru. Na palube tiež pribudla možnosť elektrického ovládania predného sedadla z miesta zadného cestujúceho. Za príplatok dostane Superb kontrolu únavy vodiča, asistent rozjazdu do kopca (hill-holder) a novšiu generáciu automatického parkovacieho asistentu, ktorý zvláda nielen pozdĺžne, ale aj priečne parkovanie. Radarovým tempomatom, ktorý sa už zakrátko začne dodávať pre novú Octaviu, sa však Superb pochváliť nemôže.

Zadné veko s dvojitou kinematikou dostalo zjednodušené otváranie. Režim otvárania kapoty alebo celého veka so zadným sklom sa obsluhuje samostatnými tlačidlami.

Podľa prvých informácií automobilky bude inovovaný Superb o 19 % úspornejší. Postarať sa o to má sériovo dodávaný štart-stop systém a systém rekuperácie brzdnej energie. Týchto „ekonomických“ úprav sa dočkajú všetky naftové verzie vrátane základného benzínového Superbu 1.4 TSI (92 kW/125 k). V ponuke sa objavia aj verzie 2.0 TDI 4×4 (103 kW) s manuálnou prevodovkou a 2.0 TDI DSG 4×4 (125 kW).

Svetovú premiéru si inovovaný Superb odbije na autosalóne v čínskom Šanghaji. Predaj odštartuje česká automobilka koncom júna.

Škoda Superb
Škoda Superb
+2Škoda Superb
21 debata chyba
Články podľa značiek