Americká verzia malej športovej Alfy 4C bude o metrák ťažšia

Ultraľahký kompaktný superšport Alfa Romeo 4C sa za „veľkou mlákou“ neubráni nadváhe. Nárast hmotnosti o 100 kg si vyžiada splnenie bezpečnostných predpisov v USA.

02.10.2013 16:00
Alfa Romeo-4C 2014 Foto:
Za zvýšením hmotnosti bude stáť najmä bezpečnejšia palivová nádrž a výmena niektorých karbónových dielov za ťažšie hliníkové.
debata

Konštruktéri Alfy Romeo 4C sa pri jej vývoji zamerali na čo najväčšiu úsporu hmotnosti. Veď monokok karosérie váži len 65 kg a vonkajšie panely pozostávajú z kompozitných materiálov. Lenže ak sa má „malé Enzo“ predávať aj v USA, neubráni sa splneniu tamojšej prísnej bezpečnostnej legislatíve.

Podľa Maura Pieralliniho, šéfa európskeho vývoja Fiatu, bude preto americká verzia Alfy Romeo 4C o približne 100 kg ťažšia. Možno sa to nezdá veľa, ale pri vozidle s prevádzkovou hmotnosťou len 895 kg, znamená ďalších sto zvýšenie váhy auta o viac ako desať percent. A to sa už nezaobíde bez kompromisov v dynamike.

Dôvodom bude nahradenie niektorých karbónových komponentov za ťažšie hliníkové a tiež robustnejšia ochrana palivovej nádrže či palivového potrubia. A bez zmien neostane ani motor. Musí totiž splniť americké emisné normy. To všetko spôsobí spomalenie akcelerácie.

Aj napriek tomu je Pierallini optimistom, a Alfe 4C predpovedá za oceánom skvelú kariéru. Tvrdí, že aj po úpravách bude stále rýchlejšia než napríklad Lotus Elise.

Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C
+21Alfa Romeo 4C
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #4C #Alfa Romeo 4C #vyššia hmotnosť
Články podľa značiek