Slováci predstavili v kanadskom Montreale lietajúci automobil

Spoločnosť Aeromobil sa na výstave leteckej techniky SAE Aerotech v Kanade pochválila plne funkčným prototypom lietajúceho automobilu Aeromobil 2.5. Výroba by sa mohla začať už na budúci rok.

08.10.2013 06:00
Aeromobil Foto:
Aeromobil bude podľa tvaru skôr jazdiacim lietadlom než lietajúcim autom. Na ceste však nie je rozhodne brzdou v premávke. Dosiahne maximálnu rýchlosť 160 km/h.
debata (40)

Lietajúci automobil je odvekým snom. Doteraz však väčšina projektov skrachovala. Takéto stroje boli totiž väčšinou zlými lietadlami a ešte horšími autami. V súčasnosti je v ponuke len jediné auto-lietadlo americkej spoločnosti Terrafugia. Zdá sa však, že už čoskoro sa to zmení. V kanadskom Montreale predstavila totiž slovenská spoločnosť Aeromobil funkčný prototyp lietajúceho automobilu Aeromobil 2.5.

Za celým projektom stojí vášnivý aviatik a dizajnér Štefan Klein, ktorý sa myšlienkou výroby lietajúceho automobilu zaoberá už od študentských čias. Po viac ako 20 rokoch práce dozrel projekt do štádia, ktoré je prísľubom možnej výroby. Funkčný prototyp je už treťou generáciou Aeromobilu, presnejšie dvaapoltou, pretože tá tretia už bude pripravená na komerčnú kariéru. Rozdiely sú najmä v materiáloch. Kým Aeromobil 2.5 má ešte niektoré povrchy skeletu potiahnuté špeciálnym plátnom, definitívna verzia by ich mala zameniť za kompozitné. No už dnes lieta.

Aeromobil Foto: Aeromobil
Aeromobil Aeromobil
Po rozložení krídiel má Aeromobil rozpätie 8,2... Foto: Aeromobil
Aeromobil Po rozložení krídiel má Aeromobil rozpätie 8,2 metra.

Aeromobil 2.5 je skôr jazdiace lietadlo než lietajúce auto, v tom je najväčší rozdiel oproti konkurenčnej Terrafugii. Jeho kostru tvorí oceľový rám. Interiér je určený dvojčlennej posádke. Na cestách má sklopené krídla a šírku 1,6 metra. Po rozložení sa rozpätie krídiel zväčší na 8,2 metra. Dĺžka šesť metrov ostáva zachovaná. Zmena z auta na lietadlo a naopak je automatická, nevyžaduje si teda žiadne špeciálne úkony.

Aeromobil poháňa vodou a vzduchom chladený motor Rotax 912 s výkonom 73,5 kW (100 koní). Nie je to veľa, ale celé lietajúce auto váži len 450 kg, čím sa zmestí do kategórie takzvaných ultralightov. Na ceste dokáže vyvinúť rýchlosť 160 km/h. Vzletová rýchlosť je 130 km/h a cestovná až 200 km/h. Vo vzduchu ho poháňa tlačná vrtuľa.

Pohyb vo vzduchu zabezpečuje tlačná vrtuľa.... Foto: Aeromobil
Aeromobil Pohyb vo vzduchu zabezpečuje tlačná vrtuľa. Cestovná rýchlosť je 200 km/h a dolet až 700 km.

Spotreba paliva je udávaná ako pri lietadlách, teda v litroch na hodinu letu. Aeromobil ich potrebuje približne 15, a keďže za hodinu preletí 200 km, je spotreba na sto kilometrov asi 7,5 litra. Aeromobil pritom tankuje bežné automobilové palivo, čo ho robí nezávislým od servisu letísk. Jednoducho s ním zastavíte na čerpacej stanici. Na jedno natankovanie dokáže preletieť 700 kilometrov.

Už na budúci rok by mala vzniknúť definitívna verzia tretej generácie určená na predaj. Pravdepodobne sa tak však stane v Severnej Amerike, kde je legislatíva viac naklonená individuálnej leteckej doprave. Samozrejme, potrebné bude získať všetky certifikáty, aby bol Aeromobil schválený ako lietadlo aj ako osobný automobil. To potrvá podľa spoločnosti Aeromobil ešte niekoľko mesiacov.

Podľa Štefana Kleina vzbudil Aeromobil v Montreale záujem, dokonca sa oň zaujímala americká vesmírna agentúra NASA.

Aeromobil
Aeromobil
+13Aeromobil
40 debata chyba
Viac na túto tému: #Aeromobil #lietajúci automobil
Články podľa značiek