Nový Nissan Qashqai: Zatiaľ len pod plachtou

Presne 7. novembra zverejní Nissan prvé oficiálne informácie o druhej generácii crossoveru Qashqai. Zatiaľ ukázal len fotografiu novinky zakrytú plachtou. Čosi o nej ale predsa len vieme.

29.10.2013 16:00
Nissan Qashqai 2014 Foto:
Qashqai druhej generácie by mali poháňať výlučne maloobjemové motory od Renaultu. Tie mu majú priniesť výrazne nižšiu spotrebu paliva.
debata (1)

Qashqai je pre Nissan mimoriadne dôležitý model. Bez zveličovania sa dá povedať, že aj jeho záchrancom. Risk, na ktorý sa Nissan odhodlal v roku 2007, keď týmto crossoverom, či skôr SUV, nahradil pôvodný hatchback Almera, mu vyšiel na sto percent. Z Qashqaia sa stal absolútny bestseller so stabilnou pozíciou v prvej desiatke najpredávanejších modelov v Európe. Doteraz ich vyrobil viac ako dva milióny.

O novinke japonská automobilka veľa neprezradila, no na povrch už prenikli niektoré čiastkové informácie. Podľa britského magazínu Autocar prejde nová generácia Qashqaia radikálnym downsizingom. Dvojlitrové motory v ňom už preto nenájdete. A dokonca ani benzínový motor s objemom 1,6 litra.

Nový Qashqai sa podľa tohto zdroja spoľahne výlučne na techniku sesterského Renaultu. K moderným maloobjemovým naftovým motorom 1,5 dCi (81 kW) a 1,6 dCi (96 kW) z nového radu Energy pribudne preto aj benzínová jednotka 1,2 DIG-T s výkonom 85 kW alebo 96 kW.

Samozrejme, pôjde o dobre známy agregát Renaultu, ktorý sa pod kapotami francúzskeho partnera označuje ako 1,2 TCe. Tento úsporný motor nahradí smädnejšie atmosférické agregáty s objemom 1,6 a 2,0 litra. Maximálny výkon Qashqaia tým síce trochu klesne, keďže dvojlitrový benzínový motor mal výkon 104 kW a dvojlitrový diesel 110 kW, bude však ľahší. Postavia ho totiž na novej modulárnej platforme CMS.

Navyše sa už nepočíta s výrobou sedemmiestnej verzie Qashqai+2, ktorej úlohu prevezme nový X-Trail.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #1 #2 TCe #Nissan Qashqai 2014 #2 DIG-T
Články podľa značiek