Mercedes AMG Vision Gran Turismo: Zatiaľ len pre PlayStation

Nie, toto nie je žiadna veľká premiéra pre autosalón v Los Angeles, Tokiu či Dubaji. Koncept AMG Vision Gran Turismo vznikol pri príležitosti 15. výročia populárnej počítačovej hry Gran Turismo. Škoda, vyzerá totiž famózne.

18.11.2013 03:00
Mercedes-Benz Vision Gran Turismo Concept 2013 Foto:
Toto auto by stálo za hriech. Do výroby sa ale nechystá. No ktovie, možno sa viacero jeho nápadov objaví v pripravovanom kupé, ktoré by malo aspoň z časti zaplátať dieru po superšporte SLS AMG.
debata

Producent Gran Turisma a prezident Plyphony Digital, Kazunori Yamauchi, oslovil popredné svetové automobilky a dizajnové štúdiá, aby vytvorili nové virtuálne autá pre šiestu generáciu tejto mega populárnej hry. Mercedes vzal výzvu vážne. Zapojil do nej až tri dizajnové štúdiá v nemeckom Sindelfingene, talianskom Como a kalifornskom Carsbade. A toto je výsledok.

Nádherné GT fascinuje zmesou retra a moderny. Nechýbajú ani tradičné krídlové dvere, ako odkaz na legendárny model 300 SL. V prednej maske sa namiesto lamiel objavujú LED diódy, vytvárajúce rôzne farby a obrazce. Obrovské kolesá s extrémne nízkym profilom len dokladujú, že s týmto autom bude možné naozaj jazdiť akurát tak na virtuálnych okruhoch. No napriek tomu pridáva automobilka aj pár realisticky znejúcich čísiel a technických údajov.

Výklopné krídlové dvere nie sú v prípade... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Vision Gran Turismo Concept 2013 Výklopné krídlové dvere nie sú v prípade Mercedesu žiadnym prekvapením, zato predná maska s LED diódami určite áno

Pod kapotou by mal burácať vidlicový 8-valec AMG s objemom 5,5 litra a výkonom 430 kW. K tomu pridáva motor masívny záťah, o ktorý sa stará 800 Nm krútiaceho momentu. Spaliny posiela táto šelma do éteru cez osem „laufov“. Ich zvuk je vraj impozantný. Karosériu tvorí ľahký hliníkový rám obložený karbónovými panelmi, takže cela hmotnosť je vypočítaná len na 1 385 kg. To predstavuje výkonovú hmotnosť iba 2,4 kg na jednu konskú silu.

Dynamické parametre, aj keď len virtuálne, musia byť naozaj neskutočné. Niet divu, že o spomalenie sa starajú keramicko-kompozitné brzdy AMG a že interiér je zariadený v duchu monopostov F1. Tak napríklad pár červených sedadiel je súčasťou samotného monokoku, nastavuje sa volant a pedále. Centrálny displej zas zobrazujú údaje o rýchlosti, teplote chladiacej kvapaliny či otáčkach motora.

Spaliny z mohutného 5,5 litrového 8-valca... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Vision Gran Turismo Concept 2013 Spaliny z mohutného 5,5 litrového 8-valca unikajú do éteru cez osem koncoviek výfukov. Mercedes sľubuje neskutočné echo.
Nezostane však len pri počítačovej vízii. AMG Vision Gran Turismo sa objaví ako nepojazdná, no dizajnovo autentická maketa v mierke 1:1. A to pri príležitosti otvorenia nového kalifornského vývojového centra Mercedesu-Benz v Sunnyvale. Virtuálne si ho však budete môcť stiahnuť ako súčasť updeatu Gran Turisma. Šestka sa dostane do predaja ešte do konca tohto roka.
Mercedes-Benz Vision Gran Turismo Concept 2013
Mercedes-Benz Vision Gran Turismo Concept 2013
+2Mercedes-Benz Vision Gran Turismo Concept 2013

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes AMG Vision Gran Turismo #PlayStatin #Gran Turismo
Články podľa značiek