Seat spustil najväčšiu solárnu elektráreň. Má plochu 40 ihrísk!

Španielsky Seat nainštaloval vo svojom závode v Martorelli 53 000 solárnych panelov. Pokryjú až štvrtinu ročnej spotreby elektrickej energie potrebnej na výrobu nového Leonu.

28.11.2013 16:00
debata (4)
Na inštaláciu panelov využil Seat strechy... Foto: Seat
Seat al Sol Na inštaláciu panelov využil Seat strechy výrobných hál, ale aj parkoviská vyrobených vozidiel.

Projekt z názvom Seat al Sol prebiehal v troch fázach. V súčasnosti je nainštalovaných sto percent z plánovaného počtu solárnych panelov. V areáli závodu Martorell neďaleko Barcelony tak vyrába elektrickú energiu celkom 53 000 slnečných kolektorov, umiestnených na strechách výrobných hál a skladových parkoviskách.

Celková plocha panelov je 276 000 štvorcových metrov, čo zodpovedá ploche 40 futbalových ihrísk. Martorell sa tým stal najväčším solárnym závodom v rámci automobilového priemyslu na svete. Objem vyrobenej energie predstavuje ročne 15 miliónov kWh, ktoré dokážu pokryť až 25 % elektrickej energie potrebnej na produkciu nového Seatu Leon.

Seat vypočítal, že inštaláciou panelov zníži ročne produkciu skleníkových plynov o 7 000 ton, čo predstavuje 8,5-násobok množstva oxidu uhličitého, ktoré je ročne schopný absorbovať newyorský Central Park. Výhodou je aj to, že elektrická energia sa vyrába priamo na mieste spotreby. Inštalované solárne panely majú nominálny výkon takmer 11 MW a špičkový maximálny výkon 12 MW.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #solárne panely #Seat #Leon #solárna elektráreň #Martorell
Články podľa značiek