Fiat sa zmocnil celého Chyrsleru

Talianska automobilka Fiat oznámila, že podpísala dohodu, na základe ktorej získa úplnú kontrolu nad svojim americkým partnerom, automobilkou Chrysler.

07.01.2014 12:00
fiat chrysler logos Foto:
Po tom, ako Fiat odkúpi zvyšných 41,5 percent akcií Chrysleru, získa úplnú kontrolu nad americkou automobilkou.
debata

Fiat už dnes vlastní takmer 60 percent Chrysleru. Fúziu dovŕši zaplatením zostávajúceho podielu vo výške 3,65 miliárd dolárov. Z toho 1,75 miliárd zaplatí zamestnaneckému fondu Veba amerického syndikátu UAW z vlastnej hotovosti a zvyšok uhradí formou mimoriadnych dividend. Chrysler sa navyše zaviazal, že po uzavretí dohody vyplatí fondu 700 miliónov dolárov.

„Čakáme na tento okamžik od prvého dňa, keď sme boli v roku 2009 vybratí, aby sme prispeli k obnove Chrysleru“, uviedol podľa agentúry v prehlásení predseda Fiatu John Elkan. Šéf Chrysleru Sergio Marchione povedal, že dohoda vstúpi do učebníc histórie a umožní vytvoriť pevného globálneho automobilového výrobcu z bohatými skúsenosťami, postojmi a kompetenciami, ktoré sú unikátne.

Chrysler musel v roku 2009 požiadať o ochranu pred bankrotom a firmu zachraňovala americká vláda. Neskôr získal pätinový podiel a kontrolu nad vedením podniku Fiat, ktorý svoj podiel zvýšil na 58,8 percenta. Zostávajúcich 41,5 percent zostalo v rukách zamestnaneckého fondu Veba. Podľa dohody z roku 2009 má Fiat opciu na kúpu týchto akcií, ale až teraz sa obe strany dohodli na cene.

debata chyba
Viac na túto tému: #fúzia #Fiat #Chrysler #Veba #John Elkan. Sergio Marchione
Články podľa značiek