Subaru EyeSight: Nové oči Subaru vidia až o 40 % ďalej

V Európe sa systém rozpoznávania chodcov, zvierat či iných objektov spája najmä so švédskym Volvom. Málokto vie, že čosi podobné používa v Ázii už od roku 2008 Subaru. Dnes prichádza dokonca s treťou generáciou systému nazvaného EyeSight.

04.02.2014 12:00
Subaru EyeSight Foto:
Nová generácia farebných stereokamier dovidí o 40 % ďalej a o rovnakú hodnotu sa zväčšila aj šírka záberu. Kamery sú pritom o 15 % menšie.
debata

Prvá generácia EyeSight bola určená výhradne pre domáci trh, tá druhá sa dostala aj do USA. V súčasnosti Subaru predstavuje EyeSight tretej generácie. Je opäť založený na dvojici stereokamier, tentoraz farebných, ktoré sú umiestnené nezvyklo za čelným sklom po stranách spätného zrkadla. Nové kamery vidia o 40 % ďalej a o 40 % je väčší aj ich uhol záberu. Citlivosť na farbu umožňuje systému registrovať brzdové svetlá vpredu idúcich vozidiel.

Na rozdiel od iných výrobcov umiestňuje Subaru... Foto: Subaru
Subaru EyeSight Na rozdiel od iných výrobcov umiestňuje Subaru kamery za čelným oknom. Tým sú lepšie chránené.

Nový softvér aj hardvér sú rýchlejšie, vďaka čomu dokáže systém reagovať pohotovejšie. Aby dokázalo EyeSight druhej generácie predísť zrážke s chodcom alebo iným pohybujúcim sa objektom, samozrejme, za pomoci samočinného brzdenia, nesmel byť rozdiel v rýchlosti medzi objektom a vozidlom väčší ako 30 km/h. Tretia generácia zvláda rozdiel až do 48 km/h, čo je veľký pokrok.

Systém rozlišuje statické aj pohybujúce sa... Foto: Subaru
Subaru EyeSight Systém rozlišuje statické aj pohybujúce sa objekty, ktoré sú v dráhe vozidla. Ak vodič nereaguje na výstrahu, spustí sa núdzové brzdenie. Do rýchlosti 48 km/h je EyeSight schopný zrážke úplne predísť.

Okrem EyeSight sú Subaru vybavené aj radarovým tempomatom, systémom monitorovania slepého uhla v zrkadlách, upozornením na nedobrovoľné opustenie jazdného pruhu, ale aj systémom sledovania priestoru za vozidlom až do vzdialenosti 230 m. Bohužiaľ nový systém EyeSight bude opäť určený len pre zákazníkov v Japonsku a USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Subaru #EyeSight
Články podľa značiek