Fiat a Chrysler vytvorili nový koncern FCA. Chce vyrábať šesť miliónov áut

Definitívna fúzia talianskeho Fiatu a amerického Chrysleru priniesla vytvorenie novej spoločnosti Fiat Chrysler Automobiles (FCA.) Bude využívať priestory v talianskom Turíne, aj v americkom Michigane.

31.01.2014 14:00
FCA Foto:
Taliansko-americký koncern FCA bude mať podľa šéfa Sergia Marchioneho sídlo v lietadle.
debata (1)

Obe spoločnosti budú pôsobiť ako jeden celok. Nový názov v stredu odsúhlasilo predstavenstvo spoločnosti Fiat. Pod názvom FCA sa bude zlúčená spoločnosť objavovať aj na burze v New Yorku a v Miláne. Symbol FCA sa tiež objaví v novom logu automobilky. Zlúčená spoločnosť plánuje investovať do rozvoja svojich závodov a produktového portfólia 8 mld. USD. Plánom je vyráíbať šesť miliónov áut ročne.

Dôležité rozhodnutia v oblasti výskumu, inžinierskych prác a finančných operácií bude FCA robiť v sídle spoločnosti Fiat v talianskom Turíne, ako aj v priestoroch spoločnosti Chrysler v americkom Michigane. Chce sa tým vyhnúť politicky chúlostivým záležitostiam v oboch krajinách.

Fiat je totiž v Taliansku najväčším súkromným zamestnávateľom a na druhej strane americká vláda spoločnosť Chrysler v roku 2009 zachránila pred bankrotom. Vrcholoví manažéri spoločnosti, vrátane jej šéfa Sergia Marchioneho, tvrdia, že skutočné sídlo automobilky je v lietadle, keďže často lietajú medzi Európou a USA.

Obidve spoločnosti zároveň zverejnili hospodárske výsledky. Čistý zisk spoločnosti Chrysler sa v štvrtom štvrťroku minulého roku zvýšil viac ako štvornásobne, keď sa vyšplhal na 1,62 mld. USD. Prispel k tomu úspešný predaj na americkom trhu ako aj jednorazové daňové príjmy vo výške 962 mil. USD.

Aj bez nich však spoločnosť v sledovanom období zarobila 659 mil. USD, čo predstavuje medziročný nárast o 74 %. Samostatná spoločnosť Fiat ukončila štvrtý kvartál minulého roku so stratou 235 mil. eur. V medziročnom porovnaní sa strata spoločnosti v minulom štvrťroku takmer zdvojnásobila.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergio Marchione #FCA #Fiat Chrysler Automobiles
Články podľa značiek