Ferrari California T: Tabu padlo. Aj Ferrari má turbo!

Kým doteraz boli maranellské modely s preplňovaním výlučne dielom tunerov, v Ženeve prepíše najslávnejšia talianska automobilka históriu. Nové Ferrari California T dostane totiž turbo.

13.02.2014 04:00
debata (6)
Ferrari California bude prvým maranellským... Foto: Ferrari
Ferrari California T Ferrari California bude prvým maranellským modelom s preplňovaným agregátom.

Príprava projektu Ferrari M149 pre autosalón v Ženeve nebola žiadnym tajomstvom. Otázkou ostávalo len to, čo sa za ním skrýva. Nakoniec vyústila hádanka do logického konca. M149 je modernizovaný roadster California. Zodpovedá tomu nielen kódové označenie 149, ktoré používa California od roku 2009 ale aj znak M, ktorý je symbolom modernizácie, v taliančine „Modificata“.

Ferrari je síce vo svojej správe extrémne stručné, no to podstatné prezradilo. California T bude prvým sériovým Ferrari s turbom. Jedným dychom však maranellská automobilka dodáva, že preplňovanie nebude znamenať ústupky v charakteristike motora, na akú sú zákazníci Ferrari zvyknutí. Naznačuje to už relatívne skromným výkonovým prírastkom 70 koní (53 kW), ktorými sa bude California T líšiť od predchádzajúcej verzie. Výkon vidlicového 8-valca s pravdepodobne nezmeneným objemom 3,8 litra, tak stúpne z 360 na 412 kW, čo nie je až tak extrémne.

Prvé husle si v Californii zahrá tento... Foto: Ferrari
Ferrari California T Prvé husle si v Californii zahrá tento preplňovaný vidlicový 8-valec. Bude mať výkon 412 kW a mohutný krútiaci moment 755 Nm. Jeho spotreba má však klesnúť o 15 %.

Ďaleko dramatickejší bude nárast krútiaceho momentu. Ten sa vyšplhal na famóznych 755 Nm, čo je o 49 % viac. Relatívne nízky prepĺňací tlak a využitie turbodúchadla najmä na posilnenie krútiaceho momentu znamená podľa Ferrari kontinuálny záťah od nízkych až po vysoké otáčky, podobný veľkoobjemovým atmosférickým motorom. Sľubuje tiež očarujúci zvuk, ktorý vraj nemá nič spoločné s tým, čo sa dnes spája s akustikou preplňovaných motorov. A potom je tu ešte vyššia účinnosť, ktorá znamená zníženie spotreby Californie o 15 %.

Spolu s novým 8-valcovým srdcom prichádza aj... Foto: Ferrari
Ferrari California T Spolu s novým 8-valcovým srdcom prichádza aj výrazný facelift. Dizajnové zmeny na Californii sú vraj inšpirované slávnymi modelmi z Maranella, najmä Ferrari 250 Testa Rossa.

Spolu s novým agregátom absolvuje California rozsiahly facelift. Z prvých zverejnených snímok je zjavné prepracovanie nárazníkov ale aj bočného profilu, ktorý má vraj evokovať legendárne Ferrari 250 Testa Rossa. Všetky ostatné podrobnosti si ale necháva Ferrari zatiaľ pre seba. Zverejní ich už za pár dní, teda ešte pred svetovou premiérou na ženevskom autosalóne. Isté však je, že spolu s novou Californiou končí v Maranelle éra atmosférických motorov a že hyperšport LaFerrari je pravdepodobne posledným modelom s klasickou technológiou plnenia valcov.

Ferrari California T
Ferrari California T
+7Ferrari California T

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #turbo #autosalón Ženeva 2014 #Ferrari California
Články podľa značiek