Renault Twingo 2014: Všetko vzadu!

Zabudnite na dve predošlé generácie Twinga. Toto bude radikálna zmena. Novinka má motor vzadu a pohon zadných kolies.

14.02.2014 14:00
Renault Twingo - 2014 Foto:
Nové Twingo má byť menšie ako jeho predchodcovia. Napriek tomu si trúfa ponúknuť viac miesta v interiéri. Dôvodom je umiestnenie motora vzadu.
debata

Renult Twingo má za sebou 20 rokov kariéry. Prvá generácia sa dostala do predaja v roku 1993 a prekonala všetky očakávania. Z Twinga sa stal doslova kult. Postarala sa o to nekonvenčná jednopriestorová karoséria a nesmierne hravý dizajn. Druhá generácia z roku 2007 však už taká úspešná zďaleka nebola. Okúzľujúci mikrovan sa totiž prevtelil do podoby konvenčného hatchbacku. Na tom nemohli zmeniť nič ani polepy karosérie.

Absolútnou novinkou sú aj päťdverová karoséria... Foto: Renault
Renault Twingo - 2014 Absolútnou novinkou sú aj päťdverová karoséria a dva kufre – jeden vpredu a druhý vzadu.

A o evolúcii sa nedá hovoriť ani v prípade tretej generácie, ktorá sa predstaví o pár týždňov v Ženeve. Renault na nej začal pracovať už v roku 2008, teda v čase, keď bolo Twingo II ešte len nováčikom v showroomoch. A chcel opäť demonštrovať svoje inovatívne myslenie. Prednosť tak dostala v dnešných časoch nezvyčajná koncepcia „všetko vzadu“. Tá má priniesť novému Twingu aj napriek redukcii vonkajších rozmerov viac miesta v interiéri, než ponúkali jeho predchodcovia.

Minimálne previsy majú Twingu priniesť... Foto: Renault
Renault Twingo - 2014 Minimálne previsy majú Twingu priniesť excelentnú obratnosť v mestskej premávke.

Nové Twingo si bude teda voziť svoj motor pod podlahou batožinového priestoru, pričom budú poháňané zadné kolesá. O pohonnej jednotke zatiaľ nepadlo ani slovo, no očakávať môžeme nanajvýš trojvalec. Druhou zásadnou zmenou je praktická päťdverová karoséria, ktorá sa v histórii Twinga objavuje po prvý raz. Okrem pohodlného nastupovania prinesie aj ďalší bonus. Twingo bude mať totiž dva kufre. Jeden vzadu a druhý vpredu. Rozmery aj objemy sú však opäť tajomstvom.

Ani nové Twingo sa nebude brániť rozsiahlej... Foto: Renault
Renault Twingo - 2014 Ani nové Twingo sa nebude brániť rozsiahlej individualizácii. Na výber bude množstvo farieb laku a polepov karosérie.

Zato dizajn nie. Renault už mnohé naznačil vlaňajšou štúdiou Twin’Z a najmä konceptom Twin’Run, ktorý sa stal až na pár výstredných športových doplnkov a, samozrejme, brutálny 6-valec namiesto zadných sedadiel, prakticky vernou predlohou nového Twinga. Je zrejmé, že Renault sa pri návrhu tvaru inšpiroval vlastnou históriou, najmä bestsellerom Renault 5. Odkaz na Twingo prvej a druhej generácie by ste však v jeho líniách hľadali ťažko.

Radikálna zmena koncepcie si vyžiadala vyššie náklady na vývoj. O tomto riziku vedel Renault už od počiatku a preto hľadal do projektu partnera. Našiel ho v koncerne Daimler. Od roku 2010 tak prebiehal vývoj Twinga spoločne s vývojom novej generácie päťdverového Smartu forfour, ktorého výrobu zastavil Daimler už v roku 2006, len dva roky od spustenia. Spolu s Twingom by sa tak mal v Ženeve predstaviť aj reinkarnovaný forfour.

Žiadne ďalšie informácie o Twingu tretej generácie Renault zatiaľ neposkytol. Zahalený tajomstvom ostáva aj interiér.

Renault Twingo - 2014
Renault Twingo - 2014
+25Renault Twingo - 2014

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Twingo #zadný náhon #Renault Twingo #smart forfour
Články podľa značiek