Spätné zrkadlá? Prežitok. V Amerike chcú s nimi skoncovať

Výrobcovia automobilov sa zasadzujú za nahradenie spätných zrkadiel kamerami. Petíciu podpísalo v USA trinásť významných koncernov a značiek.

05.04.2014 07:00
debata (5)
Kamery miesto spätných zrkadiel by mohli mať... Foto: Audi
spätné zrkaldlá Kamery miesto spätných zrkadiel by mohli mať pozitívny vplyv na spotrebu paliva aj bezpečnosť. Ich zavedeniu do výroby však bráni legislatíva.

Spätné zrkadlá ležia v žalúdku výrobcom automobilov už poriadne dlho. Je na to hneď niekoľko dôvodov. Zhoršujú aerodynamiku, a tým aj spotrebu paliva, zvyšujú aerodynamický hluk, zväčšujú ich celkovú šírku a navyše zobrazujú len malý výsek priestoru, takže sú často i tak kombinované s monitorovaním slepého uhla. Nahradenie zrkadiel kamerami sa preto zdá ako logický krok. Doteraz to však legislatíva neumožňovala a ani neumožňuje.

Aj preto sa kamery slúžiace na snímanie obrazu po stranách vozidiel objavovali výlučne v koncepčných vozidlách, a to už od osemdesiatych rokov. Žiaden výrobca však takéto riešenie do praxe neuviedol. Zdá sa ale, že dni spätných zrkadiel sa predsa len krátia. V USA vznikla petícia amerického združenia výrobcov automobilov (Alliance of Automobile Manufactures) za nahradenie spätných zrkadiel kamerami.

Podpísaní sú pod ňou BMW Group, Chrysler Group, Ford, General Motors, Jaguar Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz USA, Mitsubishi, Porsche, Toyota, Volkswagen Group, Volvo Cars North America a Tesla Motors. Adresátom je americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), ktorý môže zmenu legislatívy presadiť v zákonodarnom zbo­re.

Ako si NHTSA s aktivitou automobiliek pôsobiacich v USA poradí, ukáže až čas. Šance na pozitívny výsledok tu však sú. Tento americký úrad totiž tento týždeň schválil návrh zákona, na základe ktorého musia byť od 1. mája 2018 vybavené všetky nové vozidlá predávané v USA cúvacou kamerou. Sľubuje si od toho zníženie nehôd, najmä tých, kde dochádza k zraneniu alebo dokonca zabitiu osôb pri cúvaní. A od cúvacej kamery už nemusí byť ďaleko ku kamerovým zrkadlám.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #spätné zrkadlá #Alliance of Automobile Manufactures
Články podľa značiek