Cúvacie kamery budú v USA povinné. Deťom zachránia život

Od roku 2018 nebude možné v USA registrovať autá bez cúvacích kamier. Zariadenie v cene asi 140 dolárov by mohlo ročne zachrániť až 250 životov.

10.04.2014 16:00
Cúvacia kamera Foto:
Povinné cúvacie kamery majú skoncovať s nehodami áut a chodcov pri cúvaní. Najčastejšie sú obeťami deti. Tvoria až jednu tretinu.
debata (4)

Cúvanie môže byť veľmi nebezpečné. Nielen pre vaše auto, ale najmä pre deti a seniorov. Len v USA registrujú ročne až okolo 15-tisíc prípadov, keď vodič zrazí pri cúvaní chodca. Z toho 250 incidentov má fatálne následky. Deti tvoria pritom až jednu tretinu obetí a ľudia s vekom nad 70 rokov jednu štvrtinu.

Preto Americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA presadzuje už od roku 2010 zákon, aby boli všetky vozidlá povinne vybavené cúvacími kamerami. Prijatý mal byť už v roku 2014, ale pripomienkové konanie trvalo ďalšie štyri roky. Teraz sa zdá, že ide do finále.

Podľa poslednej verzie návrhu by mali byť touto technológiou vybavené všetky nové vozidlá s hmotnosťou do 4,5 tony predávané v USA od 1. mája 2014. Návrh tiež špecifikuje, že vzadu umiestnená kamera musí zobrazovať na monitore priestor s plochou 3 × 6 metrov a presne určuje aj reakčné časy a veľkosť displeja. Samozrejme, znamenať to bude zvýšenie ceny áut.

Odhadovaná cena nového zariadenia je približne 140 dolárov. Ak však vozidlo už má zabudovaný displej, klesne pod 50 dolárov. Znížiť by ju však mohlo aj samotné rozšírenie technológie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cúvanie #cúvacia kamera #NHTSA
Články podľa značiek