Ford S-Max Vignale: Koncept s talianskou eleganciou

Na koncepte nového Fordu S-Max nie je podstatné samotné auto. To sme predsa videli už pred viac ako polrokom vo Frankfurte. Ford však jeho novým luxusným derivátom, ktorý predstavil na výstave nábytku v Miláne, pripomína svoje plány s divíziou Vignale.

22.04.2014 14:00
Ford S-Max Vignale Foto:
Punc prémiovosti demonštruje S-Max Vignale Concept perleťovým lakom Milano Grigio s oceľovo-ružovými tónmi či matným dizajnom kolies a mriežky chladiča.
debata (3)

Značka Vignale má byť pre Ford už v blízkej budúcnosti synonymom toho najvyššieho luxusu. Jednoducho, bude označovať špecifické verzie modelov Ford v tej najvyššej možnej výbave. Naznačil to už štúdiou Mondeo Vignale. A teraz uplatnil rovnaký recept na S-Maxe. Kým však Mondeo Vignale vychádzalo z reálneho sériového modelu Fusion, S-Max Vignale je len upraveným konceptom novej generácie S-Maxu.

Od vlaňajšej štúdie sa preto líši len v detailoch. Na strunu najnáročnejších zákazníkov hrá novým výpletom masky, perleťovým lakom karosérie Milano Grigio či kosoštvorcovým prešívaním čalúnených sedadiel. Všetky tieto prvky sú inšpirované svetom interiérového a odevného dizajnu. Takže vôbec neprekvapí, že S-Max Vignale nepredstavil Ford na nedávnom ženevskom autosalóne, ale až na výstave nábytku Salone de Mobile v Miláne.

Prakticky celý interiér je čalúnený kožou.... Foto: Ford
Ford S-Max Vignale Prakticky celý interiér je čalúnený kožou. Sedadlá sú prešívané v tvare kosoštvorcov.

Napokon samotná značka Vignale má talianske korene. Ford ju kúpil spolu so štúdiom Ghia už v roku 1970. Vignale patrilo medzi najslávnejšie talianske karosárne. Vyrábalo zákazkové karosérie pre Alfa Romeo, BMW, Fiat, Lanciu, Maserati, Rolls-Royce či Chverolet a exkluzívne pre DeTomaso. A hoci značka roky „spala“, Ford sa ju rozhodol oprášiť. Vie, čo robí, záujem o luxusne vybavené autá totiž stále stúpa.

Štúdiu poháňa nový štvorvalec 1,5 EcoBoost (133... Foto: Ford
Ford S-Max Vignale Štúdiu poháňa nový štvorvalec 1,5 EcoBoost (133 kW), ktorý bude mať debut v novom Mondeu už koncom tohto roka.

Až polovica zákazníkov Fordu si už v súčasnosti vyberá vyššie alebo najvyššie špecifikácie výbav a 15 % z nich sa dokonca dožaduje ešte lepšieho „zariadenia“. Punc prémiovosti má Fordom s plaketou Vignale dodať aj špecifický spôsob predaja a následných služieb. Verzie Vignale budú mať preto vyhradený priestor v showroomoch, takzvaný Vignale Lounge, a ich zákazníci k dispozícii bezplatné čistenie karosérie a interiéru po celú dobu životnosti auta.

Len na pripomenutie. Ford S-Max Concept, ktorý je postavený na platforme nového Mondea, poháňa štvorvalec 1,5 EcoBoost. S výkonom 133 kW a krútiacim momentom 240 Nm. Sériová verzia by sa mohla dostať na trh už na budúci rok a s ňou aj S-Max Vignale. Prvým zástupcom novej luxusnej rodiny však bude Mondeo Vignale.

Ford S-Max Vignale
Ford S-Max Vignale
+11Ford S-Max Vignale

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Vignale #Ford S-Max
Články podľa značiek