EÚ zjednotí nabíjačky pre elektromobily

S nabíjačkami elektromobilov je to podobné ako s nabíjačkami na mobilné telefóny. Ak nemáte so sebou tú správnu, iná vám nepomôže. Európska únia chce preto urobiť v nabíjaní elektromobilov poriadok.

24.04.2014 14:00
nabíjačky - konektor Foto:
Problémom nabíjania elektromobilov v Európe je používanie troch rozličných druhov konektorov.
debata

Do roku 2020 by mala v Európe vzniknúť dostatočná sieť nabíjacích staníc pre elektromobily. Dohodli sa na tom zástupcovia Európskeho parlamentu a Európskej komisie. Dôležitou súčasťou tohto rozhodnutia je použitie jednotnej nabíjačky pre všetky nabíjacie stanice. Má to vyriešiť súčasné problémy s nabíjaním elektromobilov, ktoré vyplývajú z inštalácie rôznych systémov. Nie každý elektromobil je teda dnes možné nabiť na každej nabíjačke.

Základom bezproblémového dobíjania... Foto: Mennekes
nabíjačky - konektor Základom bezproblémového dobíjania elektromobilov sa má stať jednotná nabíjacia koncovka, ktorú vyrába spoločnosť Mennekes.

V Európe sa v súčasnosti používajú tri typy koncoviek – japonský typ 1, nemecký typ 2 a taliansky typ 3. Základom by sa mal v budúcnosti stať jednotný typ vychádzajúci z nemeckej nabíjačky typu 2, ktorý vyrába spoločnosť Mennekes. Zaujímavé bude sledovať, ako si s novou legislatívou poradí najmä americká Tesla, ktorá buduje sieť vlastných špecifických nabíjacích staníc.

Okrem výstavby dostatočnej siete nabíjacích staníc, aby bolo bezproblémové používanie elektromobilov najmä v mestách a ich blízkom okolí, má v Európe vzniknúť do roku 2025 aj sieť staníc na zemný plyn (CNG) a vodík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #nabíjačky #konektor #Mennekes
Články podľa značiek