Audi TT offroad Concept: Z kupé sa stal crossover

V Pekingu sa Audi pochválilo zaujímavým krížencom kupé a SUV. Inšpiráciu aj názov preberá z Audi TT. Je to však výkonný plug-in hybridný crossover.

25.04.2014 06:00
debata
Koncept TT offroad kombinuje športovú siluetu... Foto: Audi
Audi TT offroad Concept Koncept TT offroad kombinuje športovú siluetu kupé TT s génmi offroadov. V porovnaní s Audi Q3 je až o osem centimetrov nižší.

Pôvodné informácie hovorili o tom, že to, čo Audi predstaví v Pekingu, bude predobraz nového Audi Q4, teda akási športová verzia modelu Q5. Lenže nič z toho sa nepotvrdilo. Štúdia nemá v názve ani náhodou písmeno „Q“. Volá sa prosto Audi TT offroad Concept a so športovým kupé z Ingolstadtu má spoločného viac, ako by sa mohlo zdať.

Všetko teda nasvedčuje tomu, že zo značky TT vytvorí Audi v blízkej budúcnosti novú malú rodinu modelov. Tá využije možnosti modulárnej platformy MQB, na ktorej je postavené nielen Audi TT, ale aj samotný koncept TT offroad. Ten síce rázvorom 2 630 aj dĺžkou 4 390 mm nápadne pripomína Audi Q3, no na výšku má iba 1 530 mm, čo je o 80 mm menej. Na prvý pohľad je teda zjavná jeho športová orientácia.

S kupé TT ho spája aj nízka dynamická silueta kabíny, tvar prednej masky so siedmimi chrómovými lamelami či mohutné oblúky blatníkov. V tomto prípade má však 4-členná posádka k dispozícii štvoricu bočných dverí, tak ako je to dnes v móde pri viacdverových kupé, a k tomu ešte aj výhody vyššieho podvozku, typického pre crossovery a SUV. Samozrejmosťou je svetelná technika Audi Matrix LED.

Ostro žltý koncept lakovaný farbou Sonora stojí... Foto: Audi
Audi TT offroad Concept Ostro žltý koncept lakovaný farbou Sonora stojí na obrovských 21-palcových diskoch kolies.

Spojitosť s kupé TT nájdeme aj v interiéri. TT offroad je totiž vybavené palubnou doskou v tvare krídla, virtuálnym 12,3-palcovým prístrojovým panelom, ktorý zastupuje aj funkciu rozhrania MMI, vysokým stredovým tunelom s rukoväťami či prieduchmi ventilácie pripomínajúcimi turbíny leteckých motorov. Ovládače klimatizácie aj s displejmi sa ukrývajú v ich centre. Na rozdiel od kupé má však TT offroad vzadu dve plnohodnotné sedadlá.

A že pôjde o poriadne športové náradie, dokladuje aj technika. TT offroad má totiž k dispozícii fantastických 300 kW a mohutných 650 Nm krútiaceho momentu. Údaj priemernej spotreby len 1,9 litra benzínu na 100 km však rýchlo odhalí, že ide o „súčet“ výkonov plug-in hybridnej pohonnej sústavy. Tú tvorí benzínový 4-valec 2,0 TFSI (215 kW) s priamym aj nepriamym vstrekovaním a dva elektromotory.

Predný s výkonom 40 kW sa ukrýva priamo v 6-stupňovej prevodovke e-S Tronic a zadný s výkonom 85 kW sa stará o zadné kolesá. To prináša Audi TT offroad pohon oboch náprav, aj keď iný, na aký sme pri klasickom Quattre zvyknutí. Sústavu dopĺňajú vodou chladené li-ion akumulátory, umiestnené pred zadnou nápravou. Spolu s konštrukciou karosérie ASF, ktorá kombinuje oceľ a ľahký hliník, sa tým podarilo dosiahnuť takmer ideálne rozloženie hmotnosti v pomere 54:46 medzi obe nápravy.

Hybridnú sústavu tvorí 4-valec 2,0 TFSI a... Foto: Audi
Audi TT offroad Concept Hybridnú sústavu tvorí 4-valec 2,0 TFSI a dvojica elektromotorov. Jeden v prevodovke a druhý na zadnej náprave. Batérie sú umiestnené pod zadnými sedadlami.

Audi TT offroad môže pracovať v troch jazdných režimoch. Buď ako čistý elektromobil (do rýchlosti 130 km/h), ktorý vďaka zásobe 12 kWh elektrickej energie dokáže prejsť 50 km bez spaľovacieho motora, a vo dvoch režimoch, keď využíva výhody oboch zdrojov energie. V hybridnom móde má spaľovací motor najmä funkciu generátora, čo zabezpečuje čo najnižšiu spotrebu paliva.

Až v móde Sport ukáže TT offroad naplno svoje svaly. Pri plnom výkone akceleruje na stovku za 5,2 sekundy a nebyť obmedzovača jeho maximálna rýchlosť by s ľahkosťou prekročila 250 km/h. Celkový dojazd je s plnou nádržou a plne nabitými akumulátormi 880 km. A aby bolo nabíjanie čo najjednoduchšie, je TT offroad vybavený systémom indukčného dobíjania. Energia sa teda prenáša vzduchom z cievky zabudovanej v zemi do cievky vo vozidle.

Audi tvrdí, že jeho systém bezdrôtového nabíjania má 90-percentnú účinnosť v porovnaní s nabíjaním pomocou kábla a neprekážajú mu ani vplyvy počasia ako vlhkosť, dážď či sneh. Čas nabíjania by teda nemal byť oveľa dlhší ako pri klasickom napojení na elektrickú sieť. Samozrejme, časť energie si vie TT offroad ušetriť vďaka účinnému systému rekuperácie pri brzdení, keď brzdí najprv elektromotor-generátormi a až následne zapája brzdovú sústavu.

Interiér vychádza z kupé TT. Vidno to na... Foto: Audi
Audi TT offroad Concept Interiér vychádza z kupé TT. Vidno to na palubnej doske aj virtuálnom prístrojovom paneli.

Ďalšími novými technológiami, ktoré predstavuje Audi prostredníctvom konceptu TT offroad, sú dva nové bezpečnostné systémy. Prvý z nich má zabrániť bočným kolíziám alebo znížiť ich následky. Radarové senzory a širokouhlé kamery totiž sledujú pohybujúce sa objekty po stranách vozidla. A to buď pri jazde cez križovatku, alebo aj tam, kde sa spája viacero prúdov do jedného. Ak systém vyhodnotí riziko zrážky, informuje vodiča signalizáciou cez virtuálny prístrojový panel.

Ďalším zariadením je Traffic Light Information, ktorý odporučí vodičovi optimálnu rýchlosť jazdy tak, aby prišiel na križovatku v čase, keď je na semafore zelené svetlo. Na to však potrebuje byť vozidlo pripojené online prostredníctvom mobilného telefónu na centrálny systém riadenia križovatiek. Systém tiež zobrazuje zostávajúci čas do naskočenia zelenej.

Či sa z TT offroad stane produkčný model, nie je dnes ešte celkom jasné. Závisí to aj od reakcie verejnosti. Samozrejme, tú čínsku nevynímajúc. „Rozhodli sme sa náš nový koncept spájajúci gény kupé s prednosťami SUV predstaviť v Číne. Je to náš druhý domáci trh, pretože predstavuje mestskú mobilitu zajtrajška,“ povedal na konto pekinskej premiéry člen predstavenstva Audi Ulrich Hackenberg.

Audi TT offroad Concept
Audi TT offroad Concept
+10Audi TT offroad Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Concept #koncept #crossover #autosalón Peking 2014 #Audi TT #Audi TT offroad Concept
Články podľa značiek