Dunlop vyvinul ultra tichú pneumatiku. Používa penu

Technológia Dunlop Noise Schield redukuje hluk pneumatík až o 11 dB. Ako prvú ju využije Audi v modeloch RS6 a RS7.

19.06.2014 12:00
Dunlop Noise Shield Technology Foto:
O zníženie hlučnosti pneumatiky sa postará špeciálna pena skrytá vnútri plášťa.
debata (4)

Princíp je taký jednoduchý až sa zdá neuveriteľné, že s čímsi podobným nevyrukovali producenti automobilových pneumatík už pred rokmi. Systém nazvaný Noise Shield eliminuje hluk vytváraný rezonanciou vnútri plášťa. Ten vzniká vibráciou vzduchu v pneumatike spôsobenou odvaľovaním po povrchu. Dunlop proti tomu bojuje novou penovým prstencom, ktorý tlmí vibrácie vzduchu, a teda aj hluk.

Technológia znižuje rezonanciu v pneumatike až o 11 dB, čo sa v interiéri prejaví znížením hlučnosti o 4 dB. Tým je zabezpečený výrazne vyšší akustický komfort, a to v širokom spektre rýchlostí. Spoločnosť Audi požiadala značku Dunlop, aby tuto technológiu dodávala pre športové modely RS6 a RS7, rovnako ako pre nové Audi A8. Pre vodiča to však znamená aj väčší pôžitok z vnímania zvukovej kulisy motora, keďže nie je prekrytý hlukom pneumatík.

Dunlop tvrdí, že zloženie penovej vrstvy neovplyvňuje jazdné vlastnosti pneumatiky ani jej rýchlostné parametre. Pena je jednoducho neoddeliteľnou súčasťou plášťa počas celej jeho životnosti. Vek vraj nemá žiadny vplyv na stratu schopnosti peny redukovať hladinu hluku. Nová technológia sa dostane do pneumatík Dunlop Sport Maxx GT a WinterSport 4D v rozmeroch 285/30 ZR21 a 275/30 R 21.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #pneumatika #Dunlop #Noise Schield
Články podľa značiek