Lada Kalina Cross: Ruské kombi si trúfne aj na prašné cesty

Terénne kombi je dnes vcelku bežnou záležitosťou. Nie však v ponuke ruských automobiliek. Zmení to nová Lada Kalina Cross. Do predaja sa chystá už na jeseň.

05.07.2014 07:00
Lada Kalina Cross Foto:
Kalina Cross je odvodená z druhej generácie kombi Universal. Výška jej podvozku je až 208 mm. To je viac, ako dokáže ponúknuť množstvo SUV.
debata (31)

Len nedávno sa ruská automobilka AutoVaz rozčuľovala nad počinom ruského tunera Autoprodukt, ktorý predstavil off-roadovo ladenú Kalinu Cross. Dnes je dôvod zrejmý. V Togliatti mali s Kalinou podobné plány a k tomu pripravený, a navyše aj chránený, názov Cross. Lada však išla na vec trochu inak.

Pohon oboch náprav nečakajte. Kalina Cross si... Foto: AutoVaz
Lada Kalina Cross Pohon oboch náprav nečakajte. Kalina Cross si musí vystačiť s predným náhonom a pneumatikami s celoročným dezénom.

Kým Autoprodukt vytvoril Kalinu Cross z 5-dverového hatchbacku, v Togliatti si vzali za základ kombi Universal, čo ladí omnoho lepšie so súčasnou módou. A do nepohody ho vyzbrojili vo veľkom štýle. Aspoň čo sa týka svetlej výšky. Tá je v porovnaní so sériovou verziou zväčšená o 23 mm, čo znamená celkovú svetlosť až 208 mm. A to sa už pomaly pohybujeme vo svete SUV čo off-roadov. Mimo asfaltu bude ťažiť aj z 15-palcových diskov obutých vysokým profilom pneumatík (195/55 R5) s celoročným dezénom.

Interiér osviežujú oranžové dekorácie a... Foto: AutoVaz
Lada Kalina Cross Interiér osviežujú oranžové dekorácie a bohatšia výbava. V sérii je napríklad centrálne uzamykanie či elektricky ovládané okná.

Nechýba ani plastová ochrana podvozku či podbehov, paradoxne však lakovaná vo farbe karosérie. Zato mohutné lišty na dverách tvorí čierny plast, podobne ako kryty spätných zrkadiel. Do výbavy pribudli aj efektné strešné lišty. Rovnako štedrá je Kalina Cross v interiéri. Okrem kontrastného oranžového čalúnenia a oranžových dekorácií dostala totiž do vienka dva airbagy, ABS, elektricky ovládané predné okná a centrálne uzamykanie. To nie je v Rusku rozhodne štandard.

Technika sa nemení. Pod kapotou pracuje naďalej 16-ventilový 4-valec 1,6i s výkonom 64 kW, spojený s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou. Pohon oboch náprav? Tak ten rozhodne nečakajte. Kalina Cross si musí vystačiť s náhonom predných kolies bez akejkoľvek elektronickej regulácie trakcie. Ak potrebujete viac, je tu predsa stará známa Niva. Novinka bola predstavená akcionárom automobilky tento mesiac a do predaja sa chystá v septembri po premiére v Moskve. Či prekročí hranice Ruska, však zatiaľ nie je známe.

Lada Kalina Cross
Lada Kalina Cross
+2Lada Kalina Cross

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #AutoVaz #Lada Kalina #Lada Kalina Cross
Články podľa značiek