Ford predstavil najväčší okenný airbag. Poslúži až piatim radom

Len týždeň po zverejnení informácií o novom kolennom airbagu pre spolujazdca prichádza Ford s ďalším inovatívnym bezpečnostným vankúšom. Je určený pre Ford Transit. Pri bočnom náraze bude chrániť hlavy cestujúcich sediacich až piatich radoch sedadiel.

07.07.2014 14:00
debata (2)
Bočný okenný airbag pre osobný Ford Transit... Foto: Ford
Ford transit - airbag Bočný okenný airbag pre osobný Ford Transit bude mať enormnú dĺžku 4 572 mm a objem až 120 litrov. Aj preto potrebuje dva generátory plynu.

Okenné, alebo tiež závesové bočné airbagy sú dnes bežnou súčasťou osobných áut. Pri klasických modeloch chránia však nanajvýš cestujúcich v troch radoch. Lenže čo také dodávky ako napríklad predĺžená osobná verzia Fordu Transit, ktorá odvezie až 17 cestujúcich, a to v piatich radoch? Ford to vyriešil elegantným spôsobom.

Namiesto toho aby pridal ešte jeden zadný okenný airbag pre posledné dva rady sedadiel, vytvoril najväčší závesový bezpečnostný vankúš, aký sa kedy objavil v sériovej výrobe. Na dĺžku má neuveriteľných 4 572 a na výšku 914 mm. Aby ste si vedeli urobiť lepšiu predstavu o jeho veľkosti, Ford uviedol aj rozmery bežného okenného airbagu v novom Mondeu. Ten má na dĺžku len 2 072 a na výšku 609 mm. V zloženom stave je airbag uložený v strešnom čalúnení tesne nad oknami.

Nový airbag siaha bez prerušenia od stĺpika A... Foto: Ford
Ford Transit - airbag Nový airbag siaha bez prerušenia od stĺpika A až po stĺpik D.

To, samozrejme, znamená aj veľký objem. Kým v Mondeu má okenný vankúš 42 litrov v Transite až 120. Aby sa dokázal v prípade potreby nafúknuť dostatočne rýchlo, potrebuje až dva výkonné generátory plynu. Tie sú podľa Fordu najväčšie medzi osobnými autami. Výhodou takéhoto riešenia je, že na rozdiel od viacerých airbagov prekryje jeden veľký všetky vnútorné bočné časti karosérie, teda aj stĺpiky B, C a D, čím minimalizuje riziko kontaktu hlavy či ramien s pevnými časťami karosérie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Transit #airbagy #sideairbag #bočný airbag
Články podľa značiek