Opel Corsa 2015: Novšia ako Polo

Piata generácia Oplu Corsa nie je síce od základu novým autom, ale rozsah zmien ďaleko prevyšuje to, čo nedávno predviedol Volkswagen so svojím Polom. Úplne prepracovaný je dizajn exteriéru, interiér, podvozok, riadenie aj motory.

10.07.2014 06:00
debata (2)
Nová Corsa síce využíva pôvodnú platformu, ale... Foto: Opel
Opel Corsa - 2015 Nová Corsa síce využíva pôvodnú platformu, ale jej dizajn je prakticky úplne nový. Predná maska sa čiastočne inšpiruje novším Adamom. Predné svetlá môžu byť vybavené bi-xenónovou technológiou, ktorá je v tejto triede raritou.

Súčasná štvrtá generácia Oplu Corsa je vo výrobe s viacerými inováciami už od roku 2006. Automobilka z Russelsheimu z nej predala 2,8 milióna exemplárov. Celkovo má však Corsa s 32-ročnou históriou na konte až takmer 12 miliónov vyrobených kusov. Pre Opel ide teda o jeden z kľúčových modelov. Meniť by sa na tom nemalo nič ani v budúcnosti. Zárukou pokračujúcej kariéry sa má stať jej piata generácia, ktorá sa predstaví na septembrovom autosalóne v Paríži.

Nejde však o úplne nový model. Ako vidieť z prvých fotografií, nová Corsa preberá skelet karosérie zo svojej predchodkyne. A rovnaká je aj platforma SCCS, ktorú už roky zdieľa s Fiatom Punto či Alfa Romeo MiTo. Nič zvláštne, podobne to urobil nedávno aj Volkswagen s novým Polom. Na rozdiel od neho je však rozsah úprav natoľko radikálny, že môžeme pokojne hovoriť o novej generácii. Menili sa totiž všetky vonkajšie panely karosérie, celý interiér, motory a tiež podvozok, ktorý neprevzal s predošlej Corsy ani jeden jediný komponent.

Vzhľadom na pôvodný skelet a podlahu sa rozmery... Foto: Opel
Opel Corsa - 2015 Vzhľadom na pôvodný skelet a podlahu sa rozmery prakticky nezmenili. Corsa ostáva dĺžkou na úrovni štyroch metrov, čo je približný priemer nižšej triedy.

Použitie pôvodnej platformy zároveň znamená, že Corsa si udrží dĺžku na hranici štyroch metrov, čo je v tejto triede priam referenčná miera. Presné rozmery Opel zatiaľ neuviedol, ale vieme, že na dĺžke pribudli zanedbateľné tri milimetre. V každom prípade si však dal Opel veľmi záležať na dizajne, aj keď proporčne Corsa predsa len neutají spojitosť s minulou generáciou. Na auto nižšej triedy sa Opel blysol pomerne nákladnými riešeniami. Napríklad veľkorysým spracovaním predných svetiel (za príplatok bi-xenónovými!) a použitím zadných delených svetiel, ktoré evokujú väčší Opel Astra.

Predná, nízko situovaná maska zas nápadne pripomína nový Adam a bočné čepeľovité prelisy zas luxusnú Insigniu či dokonca Astru OPC. Zaujímavým prvkom je široký prelis na kapote, ale aj množstvo detailov v podobe chrómového lemovania hmlových svetiel či plastového prvku na zadnom stĺpiku 3-dverovej verzie. Celkovo pôsobí nová Corssa aerodynamickejšie, ale aj robustnejšie. V ponuke budú hneď od začiatku dva karosárske varianty. Praktický 5-dverový hatchback aj trojdverové „kupé“. Pre oba je k dispozícii výsuvný nosič na bicykle FlexFix ukrytý v zadnom nárazníku.

V ponuke budú naďalej obe karosárske varianty.... Foto: Opel
Opel Corsa - 2015 V ponuke budú naďalej obe karosárske varianty. Trojdverový aj päťdverový hatchback. Napriek odlišnostiam v dizajne sú rozmery a dokonca aj veľkosť kufra (285 l) zhodné.

Pôvodný rázvor náprav neumožnil čarovať príliš s vnútorným priestorom. Kufor si napríklad zachováva pôvodný objem 285 litrov. Opel napriek tomu sľubuje vďaka efektívnejšiemu obstavaniu kabíny zopár užitočných milimetrov v prospech posádky. V každom prípade však neostal kameň na kameni v oblasti dizajnu. Interiér je úplne nový. Vidieť to nielen na samotnej palubnej doske, inšpirovanej menším Adamom, anatomickom trojramennom volante ale aj použití kvalitných plastov a dekoračných materiálov. Centrom „palubovky“ je novo rozhranie Intellilink so 7-palcovou dotykovou obrazovkou, kompatibilné s smartfónmi.

Vďaka pripojeniu na internet môžu odteraz majitelia Corsy využívať množstvo aplikácií ako napríklad navigáciu BrinGo, alebo Stitcher či Tuneln na príjem rozhlasového vysielania. Váš smartfón, či už s operačným systémom Android alebo Apple, sa môže zatiaľ dobíjať na doku FlexDock. A Opel išiel ďaleko nad rámec zvyklostí v tomto segmente aj v oblasti elektronických asistentov. Niektoré z nich sa v nižšej triede objavujú vôbec po prvý raz. Dostupná bude čítačka značiek Opel Eye, udržiavanie v jazdnom pruhu, asistent diaľkových svetiel, monitorovanie odstupu s výstrahu na čelnom skle, hill-holder či sledovanie slepého uhla zrkadiel. Raritou je nepochybne poloautomatický parkovací asistent.

V interiéri nezostal kameň na kameni. Nová je... Foto: Opel
Opel Corsa - 2015 V interiéri nezostal kameň na kameni. Nová je palubná doska, volant aj sedadlá. Napriek pôvodným rozmerom však Opel sľubuje pár užitočných milimetrov v prospech posádky.
Redukciu ovládacích prvkov umožňuje použitie... Foto: Opel
Opel Corsa - 2015 Redukciu ovládacích prvkov umožňuje použitie multimediálneho rozhrania Intellilink kompatibilného so smartfónmi. Jeho displej má uhlopriečku 7-palcov.

Pod kapotou sa objavuje novinka v podobe preplňovaného benzínového celohliníkového 3-valca 1,0 Ecotec DIT s vyvažovacím hriadeľom, priamym vstrekovaním paliva a štart-stop systémom. Ponúka výkon 66 alebo 85 kW pri zhodnom krútiacom momente 170 Nm. Ten spracúva úplne nová 6-stupňová manuálna prevodovka. Na výber budú aj benzínové atmosférické 4-valce 1,2 Ecotec a 1,4 Ecotec a tiež motor 1,4 Turbo (74 kW). Diesely zastúpia modernizované 4-valce 1,3 CDTI (50, alebo 70 kW) od Fiatu, spriahnuté s 5-stupňovými manuálnymi prevodovkami.

V ponuke sa objaví aj 6-stupňová automatická prevodovka a nová 6-stupňová robotizovaná „skriňa“. Neskôr je v pláne vrcholová verzia OPC s výkonom až 147 kW, teda rovných 200 koní. Priaznivcom športovej jazdy však Opel zatiaľ vyhovie aspoň športovým podvozkom Sport s tvrdším odpružením, väčšími 16-palcovými diskami kolies a odlišnou geometriou. Mimochodom, podvozok nemá so svojím predchodcom nič spoločné. Nápravy sú od základu nové a nepoužívajú ani jeden pôvodný komponent. Jazdným vlastnostiam prospel tuhší pomocný predný rám a nové guľové čapy. Opel tiež sľubuje lepšiu filtráciu nerovností.

Pod kapotou sa objavuje novinka v podobe... Foto: Opel
Opel Corsa - 2015 Pod kapotou sa objavuje novinka v podobe preplňovaného benzínového celohliníkového 3-valca 1,0 Ecotec DIT s výkonom 66 alebo 85 kW.

Nové riadenie s elektrickým posilňovačom a progresívnou charakteristikou účinku v závislosti od rýchlosti, bude štandardne obsahovať mód City pre ľahšie manévrovanie v mestskej premávke. Novinka sa predstaví na septembrovom autosalóne v Paríži a do predajní zamieri ešte pred koncom tohto roka.

Opel Corsa - 2015
Opel Corsa - 2015
+17Opel Corsa - 2015

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #Opel Corsa
Články podľa značiek