Jaguar a Land Rover chystajú samoučiace autá. Budú predvídať

Vďaka smartfónu bude auto vedieť, kto ho šoféruje. Tomu prispôsobí množstvo parametrov. V hre je však napríklad aj premietanie ideálnej stopy na čelnom okne.

16.07.2014 14:00
debata
Pomocou komunikácie so smartfónom nastaví... Foto: Jaguar, Land Rover
Jaguar Land Rover - Smart Assitant Pomocou komunikácie so smartfónom nastaví vozidlo vopred vaše obľúbenú polohu sedadla, volantu, teplotu klimatizácie či hudobnú stanicu. To všetko ešte predtým, ako otvoríte dvere a bez potreby akéhokoľvek úkonu.

Skupina Jaguar Land Rover hľadá ďalšie možnosti, ako uľahčiť vodičom život za volantom pomocou mobilných aplikácií a virtuálnej projekcie. A, samozrejme, ako urobiť jazdu bezpečnejšou. Pre svoje vozidlá pripravuje dva nové systémy. Prvý z nich je založený na komunikácii auta s mobilným telefónom alebo iným prenosným osobným zariadením.

Vďaka tomu bude moderný inteligentný automobil presne vedieť, kto ho bude riadiť. Teda ešte predtým, než si sadnete za volant. Vozidlo vopred upraví vaše preferované nastavenia. Napríklad polohu sedadla, volantu, teplotu klimatizácie či zoznam obľúbených staníc. Tam to však zďaleka nekončí. Systém nazvaný Smart Assistant sa totiž dokáže učiť. Jednoducho, je vybavený umelou inteligenciou, ktorá neustále pozoruje vaše návyky.

Smart Assistant vám tiež v predstihu ponúkne... Foto: Jaguar, Land Rover
Jaguar Land Rover - Smart Assitant Smart Assistant vám tiež v predstihu ponúkne možnosť zatelefonovať človeku, o ktorom systém vie, že sa s ním v danom čase, prípadne na danom mieste zvyknete často kontaktovať.

Ak spozná vaše pravidelné denné trasy, napríklad cestu s deťmi do školy či cestu do práce, sleduje, či na danom úseku nedošlo k dopravnej zápche a odporučí vám buď obchádzku, alebo vhodnejší čas štartu. V zozname hovorov vám zas nastaví telefónne číslo, ktoré používate najčastejšie v danom čase a na danom mieste. Napríklad ak zvyknete volať manželke v blízkosti obchodných centier alebo kolegom do práce, ak sa k nej blížite.

Druhý systém, nazvaný Virtual windscreen zas využíva čelné okno ako obrovský head-up displej. Land Rover ho už predstavil v podobe takzvanej virtuálnej kapoty, schopnej zobrazovať terén pod nepriehľadnými časťami karosérie či uhol natočenia kolies. Lenže aplikácií je omnoho viac. Napríklad premietanie ideálnej stopy pri jazde na okruhu, či dokonca premietanie „duchov“ , aby ste vedeli, či ste v danom kole rýchlejší než v tom predchádzajúcom.

Virtuálne čelné sklo, fungujúce ako obrovský... Foto: Jaguar, Land Rover
Jaguar Land Rover - Smart Assitant Virtuálne čelné sklo, fungujúce ako obrovský head-up displej, umožní napríklad premietanie ideálnej stopy na okruhu či dokonca premietanie „duchov“, podobne ako v počítačových hrách.

Vylúčený nie je ani slalom medzi virtuálnymi kužeľmi či taký virtuálny losí test. Možnosti využitia však nájdeme aj na bežných cestách. Premietaním vodiacich líšt na povrch vozovky a zmenou ich farby môže byť vodič v záujme ekonomickej jazdy upozornený, či má akcelerovať, alebo spomaľovať. To všetko má prispieť najmä k bezpečnosti jazdy, keďže oba systémy znižujú rozptyľovanie vodiča a odbremeňujú ho od množstva nudných úkonov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Land Rover #umelá inteligencia #Smart Assistant
Články podľa značiek