Range Rover: Vylepšený naftový 8-valec už po dvoch rokoch

Len dva roky od premiéry novej generácie prichádza luxusný Range Rover s vylepšeniami. Najmä s modernizovaným dieselovým 8-valcom a novým meničom 8-stupňovej prevodovky. Týka sa to aj Range Roveru Sport, ktorý je na trhu iba rok.

18.07.2014 06:00
Range Rover 2015 Foto:
Exteriér modernizovaných modelov oživujú nové 19- a 22-palcové disky kolies a dva nové laky karosérie.
debata

Modelový rok 2015 znamená pre Range Rover a Range Rover Sport mierny abgrejd techniky, ale aj príchod nových bezpečnostných a komfortných prvkov. Najzásadnejšou zmenou pod kapotou je modernizovaný 8-valcový diesel 4,4 SDV8, teda vrcholová naftová motorizácia. A ani sa niet čomu čudovať. Na rozdiel od menšieho 6-valca TDV6, pochádza totiž tento „mastodont“ ešte z predošlej generácie motorov.

Bolo to zrejmé už pri pohľade na jeho parametre, kde napriek väčšiemu zdvihovému objemu nedokázal celkom obhájiť pozíciu lídra. Rozdiely v zrýchlení či dynamike neboli aj vzhľadom k jeho hmotnosti nijako dramatické v porovnaní s motorom TDV6. Do roku 2015 preto vstupuje so zvýšeným krútiacim momentom zo 700 na 740 Nm. Pričom maximum drží v širšom rozpätí od 1 700 až do 3 300 otáčok za minútu.

Najväčšou zmenou je modernizovaný 8-valcový... Foto: Land Rover
Range Rover 2015 Najväčšou zmenou je modernizovaný 8-valcový diesel 4,4 SDV8 s výkonom 250 kW a krútiacim momentom 740 Nm.

Napriek zachovaniu výkonu (250 kW) na pôvodnej úrovni, to stačí k zlepšeniu zrýchlenia a pružnosti. Na piatom až ôsmom prevodovom stupni sa skrátil akceleračných čas priemerne o 6,5 %. Pomáha aj vynovená 8-stupňová prevodovka ZF vrátane nového hydrodynamického meniča. Priemerná spotreba sa napriek tomu nezvýšila a ostáva na úrovni 8,7 litra nafty na 100 km pre oba modely.

Pribudli však aj niektoré nové prvky luxusnej výbavy. Pre Range Rover sú pripravené nové 19-palcové disky so saténovým povrchom alebo športové disky s extrémnym priemerom až 22 palcov. Škálu farieb doplnili laky Aruba Silver a Kaikoura Stone. Na želanie môžu byť obe verzie vybavené panoramatickou strechou s elektricky ovládateľnou roletkou a elektricky sklápateľným zadnými sedadlami Intelligent Cargo Mode, ktoré sa posunú vpred.

Interiér sa nemení. Multimediálne rozhranie si... Foto: Land Rover
Range Rover 2015 Interiér sa nemení. Multimediálne rozhranie si však lepšie rozumie so smartfónmi.

V prípade havárie budú teraz Range Rover aj Range Rover Sport schopné vďaka systému InControl Secure privolať pomoc prostredníctvom núdzového volania. Ľahšie ich bude aj vypátrať po krádeži. Multimediáne rozhranie umožní odteraz komunikáciu so smartfónmi a využívanie internetových aplikácií InControl Apps. Vrcholom ponuky zostane predĺžená verzia Range Rover Autobiography Blac­k.

Vynovené modely sa predstavia na septembrovom autosalóne v Paríži.

Range Rover 2015
Range Rover 2015
+7Range Rover 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Land Rover #Range Rover #Range Rover Sport
Články podľa značiek