Mini Paceman 2014: Facelift už po dvoch rokoch

Trojdverové kompaktné kupé Paceman absolvovalo modernizáciu spolu s päťdverovým Countrymanom. Má nižšiu spotrebu a jemné dizajnové retuše. Paceman JCW dosahuje až 229 km/h.

23.07.2014 06:00
debata
Vrcholom ponuky je Paceman John Cooper Works s... Foto: Mini
Mini Paceman John Cooper Works - 2015 Vrcholom ponuky je Paceman John Cooper Works s 18-palcovými lesklými diskami kolies, červenou lištou v prednej maske či príplatkovou červenou strechou Chilli Red.

Kým Mini Countryman je na trhu od roku 2010, jeho trojdverová verzia Paceman má za sebou len dva roky kariéry. Modernizáciu však absolvovala spolu so svojím starším súrodencom. Tá priniesla Pacemanu novú prednú masku s chrómovou horizontálnou lištou. Na želanie sú k dispozícii aj full LED reflektory, ktoré nahrádzajú pôvodné xenóny. Aj v „hmlovkách“ odteraz nájdeme namiesto klasických žiaroviek LED diódy. Pribudli tiež nové odtiene laku karosérie – zelená Jungle Greena a sivá Midnight Grey Metalic.

Základné verzie Pacemanu dostali upravenú... Foto: Mini
Mini Paceman 2015 Základné verzie Pacemanu dostali upravenú prednú masku, denné LED diódy a denné diódové svetlá. Za príplatok sú full LED svetlá nahrádzajúce staršie bi-xenóny. Nové disky kolies sú ľahšie.

Bez príplatku môžete naďalej voliť kontrastnú čiernu alebo bielu farbu strechy či spätných zrkadiel. Prvý raz je k dispozícii paket Piano Black Exterior, ktorý zahŕňa okrem lesklých čiernych rámčekov svetiel aj čierne strešné lišty a rebrá masky. Najvýkonnejšiu verziu Paceman John Cooper Works spoznáte podľa kontrastnej červenej lišty v prednej maske. Do vienka však dostala aj špecifický príplatkový červený lak strechy a spätných zrkadiel Chilli Red či 18-palcové disky kolies.

Individualizáciu možno naďalej „okoreniť“ rôznymi polepmi karosérie či príplatkovými diskami. Ich rozmery siahajú od 16– až do 19-palcov, pričom Mini zdôrazňuje, že v porovnaní s minulosťou sú ľahšie, čo zlepšuje jazdné vlastnosti a znižuje spotrebu. Vrcholový Paceman JCW má už v základe spomínané 18-palcové lesklé čierne kolesá Twin Spoke. Interiér je naďalej štvormiestny. Zmeny sú len kozmetické. Prístroje majú odteraz antracitové podfarbenie a ovládače klimatizácie chrómový lemy.

V ponuke farieb pribudla zelená Jungle Green a... Foto: Mini
Mini Paceman 2015 V ponuke farieb pribudla zelená Jungle Green a sivá Midnight Grey Metalic. Chrómové lemy svetiel možno zameniť za lesklé čierne v rámci paketu Piano Black Exterior.

Mini však sľubuje vyšší akustický komfort a lepšie vybavenie. Štandardom sa stali na rozdiel od Countrymanu napríklad športové sedadlá a lišta Centre Rail pre posuvné upevnenie rôznych držiakov. Najnovšie multimediálne rozhranie Mini Connected umožňuje majiteľom prostredníctvom pripojenia na internet využívať rôzne služby a aplikácie. Technika pod kapotou sa príliš nemení, no napriek tomu hovorí Mini o zlepšení dynamiky a znížení spotreby paliva.

Môžu za to nové prvky úsporných opatrení Minimalism, medzi ktorými pribudli ložiská kolies so zníženým trením a pneumatiky s nižším valivým odporom. Jedinou zásadnejšou zmenou je modernizovaný 4-valec 1,6 T pre Mini Cooper s Paceman, ktorý sa posilnil zo 135 na 140 kW. Krútiaci moment s hodnotou 240 Nm ostal zachovaný. Po novom preto Cooper S Paceman zrýchľuje na stovku za 7,4 sekundy, čo je o desatinu rýchlejšie, a dosiahne maximálnu rýchlosť 220 km/h. Pritom jeho spotreba klesla zo 6,1 na šesť litrov benzínu.

Štvormiestny interiér má štandardne športové... Foto: Mini
Mini Paceman John Cooper Works - 2015 Štvormiestny interiér má štandardne športové sedadlá a posuvný systém uchytenia držiakov Centre Rail. Prístroje majú odteraz tmavé pozadie a antracitové lemy. Vynovené rozhranie Mini Connected umožňujúce využívať rôzne internetové aplikácie.

Slabší benzínový variant Cooper Paceman (90 kW) je tiež rýchlejší. Na stovku šprintuje za 10,3 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 193 km/h, pričom Mini sľubuje aj lepšiu pružnosť v zrýchlení z 80 na 120 km/h na piatom prevodovom stupni (14,7 sekundy) a spotrebu len 5,7 litra na 100 km. Účinnejšie sú tiež dve dieselové verzie Paceman D (82 kW) a Paceman SD (105 kW). Obe si polepšili v akcelerácii na stovku o 0,1 sekundy. Ich spotreba sa pritom pohybuje len na úrovni 4,2, respektíve 4,5 litra nafty na 100 km.

Na vrchole zostáva Pacemen JCW s výkonom zvýšeným až na 160 kW, ktorý sa bude odteraz dodávať štandardne s pohonom oboch náprav All4. To mu zaručuje brilantný šprint na stovku za 6,9 sekundy, čo je opäť o desatinu lepší výsledok ako pred faceliftom. Ručička jeho rýchlomeru sa zastaví až pri údaji 229 km/h ( +3 km/h). Výrobca udáva priemernú spotrebu 7,1 l benzínu na 100 km. Na rozdiel od Contrymanu majú zákazníci Pacemanu možnosť voliť pohon All4 pre všetky motorizácie, podobne ako 6-stupňovú automatickú prevodovku.

Mini Paceman 2015
Mini Paceman 2015
+16Mini Paceman 2015
Mini Paceman John Cooper Works  - 2015
Mini Paceman John Cooper Works  - 2015
+22Mini Paceman John Cooper Works  - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #facelift #Mini Paceman
Články podľa značiek