COTY 2015: Auto roka pozná kandidátov. Súťažiť bude aj Fabia

Medzinárodná porota zložená z 54 novinárov zverejnila predbežný rebríček vozidiel, ktoré sa budú uchádzať v budúcom roku o najprestížnejší európsky titul Car of the Year 2015. Sú v ňom aj autá, ktoré sa ešte nepredávajú.

25.07.2014 16:00
Škoda Fabia 2015  - skica Foto:
V zozname prihlásených kandidátov nájdeme aj novú Škodu Fabia. Tá sa predstaví na októbrovom autosalóne v Paríži.
debata (1)

Len nedávno, na autosalóne v Ženeve zverejnila medzinárodná jury víťaza tohto ročníka, stal sa ním nový Peugeot 308 pred elektromobilmi BMW 3 a Tesla Model S. Čas sa však nedá zastaviť, a tak si už dnes mnohé automobilky brúsia zuby na víťazstvo v ďalšom ročníku. Základnou podmienkou je nový model prihlásiť. Tak vznikol prvý oficiálny zoznam kandidátov pre COTY 2015.

Nájdeme v ňom celkovo 31 vozidiel od 19 výrobcov. V skutočnosti je ich však až 33, keďže kolínske trojičky Citroën C1, Peugeot 106 a Toyota Aygo kandidujú spoločne. Najväčšie zastúpenie má však nepochybne BMW, ktoré prihlásilo až štyri modely (2 Active Tourer, 2 Coupé, i8, X4), Mercedes s trojicou súťažiacich (C, GLA, S Coupé) a Nissan s rovnakým počtom modelov (Pulsar, Qashqai, X-Trail).

Po dvoch nasadili do boja Citroën (C1, C4 Cactus), Ford (Eco Sport, Mondeo), Lexus (NX, RC) a Smart ( ForFour, ForTwo). Je teda zrejmé, že je tu aj množstvo modelov, ktoré sa na trhu zatiaľ neobjavili, a dokonca ešte nemali ani svetovú premiéru. Okrem nových Smartov je to aj prípad crossoveru Fiat 500X, Volkswagenu Passat, Renaultu Twingo, Lexusu NX, Oplela Corsa, ale aj dlho očakávanej Škody Fabia.

V každom prípade je isté, že na trh do konca roka dorazia. Propozície súťaže totiž požadujú, aby bolo vozidlo v danom roku uvedené minimálne v piatich európskych krajinách. A keďže túto podmienku niektoré autá vlani nesplnili, máme ich v súťaži až teraz. Napríklad Nissan Qashqai, Nissan X-Trail, Porsche Macan alebo Infiniti Q50, ktoré už dávnejšie brázdia európske komunikácie.

Najrozporuplnejším kandidátom je však Ford Mondeo. Jeho nová generácia totiž nie je ani zďaleka nová. Mondeo sa pod názvom Fusion predáva v USA už takmer dva roky. Podobne je to aj s jeho druhým kandidátom – crossoverom EcoSport, ktorý je na zaoceánskych komunikáciách už dávno „okukaný“. Kto získa titul, sa dozvieme až v marci budúceho roka na autosalóne v Ženeve. Ešte v decembri tento rok však porota vyberie sedem finalistov.

Boj bude naozaj ťažký. K horúcim kandidátom môžeme pokojne prirátať aj originálny Citroën C4 Cactus, Nissan Pulsar, ktorý vracia japonskú automobilku do nižšej strednej triedy, Opel Corsa či Renault Twingo s motorom vzadu. Zoznam však ešte nie je definitívne uzavretý, takže kandidátov môže pribúdať. Ale aj nemusí. Niektoré automobilky môžu pri pohľade na túto listinu zvážiť, či majú väčšiu šancu v aktuálnej súťaži alebo o rok.

Prihlásené vozidlá (COTY 2015)

Audi TT
BMW 2 Active Tourer
BMW 2 Coupe
BMW i8
BMW X4
Citroën C1/Peugeot 108/Toyota Aygo
Citroën C4 Cactus
Jeep Renegade
Fiat 500X
Ford EcoSport
Ford Mondeo
Hyundai i20
Infiniti Q50
Lexus NX
Lexus RC
Kia Soul
Mercedes-Benz triedy C
Mercedes-Benz GLA
Mercedes-Benz S Coupé
Nissan Pulsar
Nissan Qashqai
Nissan X-Trail
Opel Corsa
Porsche Macan
Renault Twingo
Smart ForTwo
Smart ForFour
Škoda Fabia
Subaru WRX STI
Suzuki Celerio
Volkswagen Passat

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Auto roka #COTY 2015 #auto roka 2015
Články podľa značiek