Fiat Punto: Facelift zatiaľ len pre Indiu

Osud súčasného Fiatu Punto je nejasný. Na indickom trhu však absolvovalo ďalší facelift. Dostane sa aj do Európy?

21.08.2014 12:00
debata
Dizajnové úpravy Punta  vychádzajú z indického... Foto: Fiat
Fiat Punto Evo - 2015 Dizajnové úpravy Punta vychádzajú z indického konceptu Avventura. Podobná je najmä predná maska a tvar do bokov pretiahnutých svetiel.

Súčasná tretia generácia Fiata Punto je na trhu úctyhodných deväť rokov. Za ten čas podstúpilo nielen množstvo modernizácií, ale aj zmenu názvov. Malý mestský hatchback sa predstavil ako Fiat Grande Punto už v roku 2005. Po facelifte z roku 2009 ho Fiat premenoval na Punto Evo a o dva roky neskôr sa vrátil k pôvodnému názvu prvej a druhej generácie s jednoduchým označením Punto.

Aj vzadu nájdeme úplne nový nárazník a prelis... Foto: Fiat
Fiat Punto Evo - 2015 Aj vzadu nájdeme úplne nový nárazník a prelis na veku batožinového priestoru.

Dnes nie je vôbec jasné, či dostane nástupcu. Neoficiálne informácie totiž tvrdia, že z ponuky Fiata úplne vypadne. Nahradiť by ho mal nový Fiat 500 Plus. No to až v roku 2016. Zatiaľ bude musieť Punto bojovať starými zbraňami, prípade faceliftom. Ten už Fiat uskutočnil, no čo je prekvapujúce, zatiaľ len na indickom trhu. Nadviazal tak na indickú premiéru konceptu Punto Avventura, ktorý predstavil Punto v podobe crossoveru.

Interiér sa príliš nezmenil. Nové sú len farby... Foto: Fiat
Fiat Punto Evo - 2015 Interiér sa príliš nezmenil. Nové sú len farby poťahov.

Z Punta Avventura vychádza aj množstvo úprav, ktoré indické Punto podstúpilo. Vzdalo sa síce ochranných plastových dielcov karosérie a zvýšeného podvozka, no dizajn do bokou pretiahnutých svetiel, prednej masky aj nárazníka sú si príbuzné. Podobné je to v zadnej časti, kde nájdeme nový prelis na výklopnom veku aj úplne nový nárazník s cúvacími svetlami. Dizajn interiéru však ostáva pôvodný.

V súčasnosti nie je zrejmé, či zamieri modernizované Punto aj do Európy. Potvrdený je len príchod terénnej verzie Avventura, aj to však nie na všetky trhy. To len naznačuje, že Punto už nie je pre Fiat v Európe prioritou a nad jeho osudom sa pomaly, ale isto sťahujú mračná.

Fiat Punto Evo - 2015
Fiat Punto Evo - 2015
+18Fiat Punto Evo - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #Fiat Punto #Fiat Punto Evo
Články podľa značiek