Chevrolet Niva: Ruský 'chevi' sa predstaví v Moskve

Koncern General Motors pripravuje ruskú verejnosť na príchod novej generácie Chevroletu Niva. V Moskve predstaví koncept, ktorý nebude mať ďaleko od sériového modelu. Modernejší vzhľad bude sprevádzať technika drsného SUV.

21.08.2014 06:00
debata
Nová Niva bude podstatne modernejšie SUV, ako... Foto: Chevrolet
Chevrolet Niva - 2015 Nová Niva bude podstatne modernejšie SUV, ako jej predchodkyňa z roku 2002. Zachová si však stále schopnosť jazdy v ťažšom teréne. Pomôže veľká svetlá výška, redukcia aj pohon 4x4. Koncept sa môže pýšiť drsnými terénnymi pneumatikami a svetelnou rampou.

Nivu poznáme v našich končinách pod logom Lady, lenže Koncern General Motors má v Rusku spoločný podnik s automobilkou AutoVaz (GM-AutoVaz). A z jeho liniek schádza už od roku 2002 Chevrolet Niva. Hoci má o čosi modernejšiu karosériu ako pôvodná Lada Niva zo sedemdesiatych rokov, technický základ je stále rovnaký. To má ale zmeniť úplne nová generácia.

Jej príchod naznačí koncept, ktorý sa už za necelé dva týždne predstaví na autosalóne v Moskve. Chevrolet preto zverejnil prvú oficiálnu fotografiu. Ako vidieť, nová Niva si zachová charakter drsného SUV. Vyplýva to z veľkej svetlej výšky, terénnych pneumatík aj „šnorchlu“ sania, ktorý jej umožní prekonávať hlboké brody. Očakávať tiež môžme pohon 4×4 a redukčnú prevodovku.

Zadné dvere sa budú otvárať  do strany, tak ako... Foto: Chevrolet
Chevrolet Niva - 2015 Zadné dvere sa budú otvárať do strany, tak ako na drsných off-roadoch. Dôvod je jasný, dvere budú držať rezervné koleso.

Samotný dizajn karosérie bude ale podstatne modernejší. Na prvý pohľad pripomína malé SUV Chevrolet Trax. Je teda možné, že sním bude mať čo-to spoločné. Okrem pohonnej jednotky. Pod kapotou bude totiž prekvapivo pracovať francúzsky 4-valec s objemom 1,8 litra (100 kW), ktorý pochádza od ďalšieho partnera Chevroletu, koncernu PSA Peugeot-Citroën. V ponuke bude aj automatická prevodovka.

Výroba novinky však odštartuje až v decembri budúceho roka. Niva si má stále zachovať priaznivú cenu. Tá má byť spolu s novou technikou a moderným vzhľadom lákadlom na zákazníkov. Predaje súčasného modelu išli totiž v poslednom čase prudko dole. Tento rok sa na domácom ruskom trhu predalo za prvých sedem mesiacov len 23 500 kusov, čo je až o 20 % menej ako rok predtým.

Príchod novej Nivy zároveň naznačuje, že značka Chevrolet, ktorá v európskom teritóriu definitívne končí, má v Rusku stále veľké plány a že jej neprekáža ani spojenectvo AutoVaz-u s novým väčšinovým vlastníkom – alianciou Renault-Nissan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chevrolet #Lada #AutoVaz #Lada Niva #autosalón Moskva 2014 #Chevrolet Niva
Články podľa značiek