KiraVan: Šialený karavan nič nezastaví. Má pohon 6x6

Je to kamión, pojazdné laboratórium, karavan alebo len fikcia hollywoodskych filmárov? Ťažko povedať. Hlavne je to splnený sen Američana Brana Ferrena. Pomenoval ho po svojej dcére Kire.

22.08.2014 06:00
KiraVan Foto:
KiraVan je krížencom off-roadu, kamiónu a luxusného karavanu. Za základ poslúžil Mercedes-Benz Unimog. Všetkého má tak minimálne dvakrát viac akoby v skutočnosti potreboval.
debata (3)

Kalifornčan Bran Ferren pracuje ako hľadač lokalít pre americký filmový priemysel ale venuje sa aj výrobe prenosových vozidiel pre filmárov. Na nakrúcaniach sa teda stretáva s množstvom obytných prívesov a karavanov. Ani jeden z nich sa mu ale očividne nezdal dosť dobrý a tak si postavil vlastný. Na KiraVane, pomenovanom po svojej dcére, pracuje už štyri roky a stavba si chýli do finále. To čo s tvoril nemá obdobu. Čosi medzi kamiónom, pojazdným laboratóriom, vedeckou prieskumnou stanicou, off-roadom či obytným prívesom.

Poháňané sú nielen kolesá ťahača ale aj nápravy... Foto: Applied Minds
KiraVan Poháňané sú nielen kolesá ťahača ale aj nápravy prívesu prostredníctvom hydraulického mechanizmu. Uzávierky diferenciálov, redukčný prevod a systém dofukovania pneumatík umožňuje aj prevádzku v ťažkom teréne.

Ako základ poslúžil drsný a univerzálny Mercedes-Benz Unimog s predĺženou kabínou. Využil ho ako ťahač prívesu. Okrem pohonu 4×4 samotného Unimogu je však súprava doplnená aj o hydraulický pohon nápravy prívesu, čo znamená, že KiraVan má poháňaných všetkých šesť kolies a to do rýchlosti 50 km/h. Terén mu teda spolu s veľkou svetlou výškou a systémom dofukovania pneumatík robiť problémy určite nebude. Zvláda stúpanie s uhlom 45 stupňov aj hlbšie brody.

Interiér ťahača pripomína skôr kokpit... Foto: Applied Minds
KiraVan Interiér ťahača pripomína skôr kokpit dopravného lietadla. Každé z tlačidiel má však svoju presnú funkciu.

O dostatok výkonu sa postará vznetový agregát s výkonom 191 kW. KiraVan s ním síce dosahuje rýchlosť len okolo 110 km/h, no na americké rýchlostné limity a dobrodružné výpravy je to až-až. Straty civilizácie sa Bran Ferren báť nemusí. KiraVan je totiž pomerne nezávislý. Na jedno natankovanie dokáže prejsť až 3 200 km. A paliva je dosť aj na výrobu elektrickej energie. Tej potrebuje naozaj veľa. A nejde len o neskutočné množstvo svetlometov vrátane bodového reflektoru na streche. Vozidlo je totiž vybavené všemožným luxusom.

Na luxuse sa nešetrilo. Nájdete tu kúpeľňu,... Foto: Applied Minds
KiraVan Na luxuse sa nešetrilo. Nájdete tu kúpeľňu, spálňu, kuchyňu aj špičkovú veľkoplošnú obrazovku či počítače iMac. O komunikáciu s civilizáciou sa kdekoľvek na svete postará satelitný telefón.

Na pohodlí jednoducho Ferren nešetril. V KiraVane nájdete špičkové multimediálne zariadenie, niekoľko obrazoviek, kúpeľňu s teplou vodou, kompletne zariadenú kuchyňu s chladničkou a mikrovlnnou rúrou, nezávislé kúrenie ale aj elektricky výsuvné schodíky. Nič luxusnejšie pravdepodobne vo svete karavanov nenájdete. A je tu aj dusíkov-hydraulický podvozok a kompletná komunikačná technológia vrátane satelitného telefónu či núdzového majáku, ktorý používajú dopravné lietadlá či radar. KiraVan si tiež so sebou vozí kompletné televízne prenosové štúdio.

A na čo to všetko je? Bran Ferren sa chystá na veľkú výpravu naprieč Amerikou a Európou. Aby bol na svojich cestách mobilnejší, KiraVan má so sbeou aj motocykel KiraBike. Svoju dobrodružnú cestu plánuje odštartovať už na jeseň spolu so svojou rodinou. A kto vie, možno že si toto monštrum zahrá aj v niektorom z hollywoodskych trhákov. Dizajn na to určite má.

KiraVan
KiraVan
+9KiraVan

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #karavan #KiraVan #Applied Minds #Bran Ferren
Články podľa značiek