Lada exceluje v Moskve troma štúdiami. Tento raz reálnymi

Lada Vesta Concept, Lada X-Ray 2 Concept a Lada Vesta WTCC Concept. To je trojlístok koncepčných modelov, ktoré predstavuje ruský AutoVaz na práve prebiehajúcom autosalóne v Moskve. Od série už ďaleko nemajú.

28.08.2014 16:00
debata (11)
Trojlístok koncepčných modelov veští skorý... Foto: AutoVaz
Lada - koncepty Trojlístok koncepčných modelov veští skorý príchod sériového sedanu Vesta a crossoveru X-Ray. Okruhový špeciál Vesta WTTC je zatiaľ len akýmsi korením.

Ruskej automobilka AutoVaz sa na domácom trhu, od ktorého je závislá, v poslednom čase príliš nedarí. Predaje idú dole. Zmeniť to má lavína noviniek vznikajúcich pod krídlami aliancie Renault-Nissan, ktorá je väčšinovým vlastníkom gigantu z Togliatti. Nehovoríme pritom len o ohlásených modifikáciách Kaliny Sport, Largusu Cross či facelifte legendárnej Nivy a Priory. V pláne je celkom päť nových modelov – sedan, dva crossovery, hatchback a SUV.

Lada Vesta vystrieda v ponuke staršiu Prioru.... Foto: AutoVaz
Lada - koncepty Lada Vesta vystrieda v ponuke staršiu Prioru. Vedenie automobilky predpokladá, že z nej bude bestseller. Použije pravdepodobne techniku Renaultu.

Ich prísľubom, teda aspoň niektorých z nich, je trojlístok moskovských konceptov. Tým najdôležitejším je nepochybne Lada Vesta Concept. Nový sedan má už na jeseň budúceho roku vystriedať v ponuke obstarožnú Prioru. I keď nie je vylúčené, že tú ešte čaká pár rôčkov života v „paralelnom“ režime. Každopádne ukazuje Vesta Concept obrovský dizajnový a kvalitatívny skok v porovnaní s minulosťou.

Lada Vesta Concept Foto: AutoVaz
Lada - koncepty Lada Vesta Concept

Za tvarmi jej elegantnej karosérie dlhej približne 4,4 metra stojí nový šéfdizajnér AutoVazu Steve Mattin, ktorý pôsobil v minulosti napríklad vo Volve. Charakteristickým znakom sa má stať predná maska v tvare písmena X, podobne ako to už predviedol takmer dva roky starý koncept Lada X-Ray. A štylizované X nájdeme vo forme bočných prelisov aj pri pohľade z profilu.

Technika bude pravdepodobne pochádzať z dielne Renault. Očakávať môžeme benzínové aj dieselové motory. Modernosť Vesty demonštruje aj dotykové rozhranie, ktorým je vybavené palubná doska. Viac toho ale Lada o Veste neprezradila. Každopádne sa už sériový model nebude od toho finálneho príliš odlišovať. Odmyslieť si musíme snáď len parádnu LED technológiu predných svetiel, ktorú nahradia klasické žiarovky.

Brutálny tuning Vesty veští ambíciu Lady... Foto: AutoVaz
Lada - koncepty Brutálny tuning Vesty veští ambíciu Lady zaútočiť v okruhovom seriály WTCC celkom novou zbraňou. Bližšie údaje sú však zatiaľ tajomstvom.

Z Vesty vznikol aj druhý koncept s prívlastkom WTCC. Ten prezrádza ambíciu Lady zaútočiť na okruhoch. A ani v tejto podobe nevyzerá zle. Opäť však chýbajú akékoľvek informácie. Odhaduje sa však, že pod kapotou by mal pracovať motor s výkonom do 380 koní a že celková hmotnosť bude čosi vyše 1 100 kg. Napokon, to sú normy vyžadované pravidlami seriálu WTCC.

Viac s realitou má ale spoločné tretí z konceptov – Lada X-Ray 2. Ak vám je tento názov povedomí, nemýlite sa. X-Ray sa už v podobe konceptu predstavil pred dvoma rokmi v Moskve, no vtedy ako trojdverový crossover. Tento raz si ale Lada pripravila praktickejšiu 5-dverovú modifikáciu a za názov X-Ray prilepila číslovku 2. Je teda zrejmé, že pôvodná štúdia dozrieva do sériovej podoby, čo naznačuje aj omnoho striedmejší dizajn.

Sympatický crossover X-Ray 2 bude postavený na... Foto: AutoVaz
Lada - koncepty Sympatický crossover X-Ray 2 bude postavený na základoch Dacie Sandero Stepway. Na trh však príde začiatkom roku 2016.

A realistická je aj technika. Za základ majú totiž poslúžiť „črevá“ Dacie Sandero Stepway, čo zároveň prezrádza, že X-Ray nedostane pohon oboch náprav. Pôjde teda jednoznačne o ľahký crossover. Napriek overenej technike si ale Lada vyhradila právo na autorský dizajn, opäť z pera Steve Mattina. Na trhu by sa mala Lada X-Ray objaviť až po Veste. No čakať nebudeme dlho. Z výrobných liniek má začať schádzať už v prvom štvrťroku 2016.

Lada - koncepty
Lada - koncepty
+21Lada - koncepty

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Vesta #autosalón Moskva 2014 #Lada Vesta WTCC #Lada X-Ray #Lada X-Ray 2
Články podľa značiek