Audi A6 2015: Facelift a spotreba len 4,2 litra pre verziu TDI ultra!

Po modernizácii vlajkovej lode Audi A8 prišiel v Ingolstadte na rad aj facelift menšieho modelového radu A6. Úpravy sa dotkli dizajnu, motorov, prevodoviek, ale aj podvozku. Predstaví sa v Paríži spolu s verziami A6 Allroad, S6 a RS6.

15.09.2014 07:00
debata
Audi A6 dostalo v rámci faceliftu nové... Foto: Audi
Audi-A6 2015 Audi A6 dostalo v rámci faceliftu nové nárazníky, no najmä vynovenú masku single frame s ôsmimi horizontálnymi lamelami. V ponuke sú aj nové adaptívne svetlá Matrix LED.

Zmeny dizajnu nie sú nijako dramatické. Napokon, Audi A6 sa predstavilo len pred troma rokmi a posledná verzia RS6 Avant ani nie pred dvoma. Napriek tomu sa modernizácia týka všetkých modifikácií od A6 cez S6 až po A6 Allroad a RS6 vrátane kombi Avant. Mierne osvieženie exteriéru majú na svedomí prepracované nárazníky, ale najmä nová predná maska single frame, ktorá používa osem chrómových horizontálnych lamiel. Aspoň v prípade verzií A6.

Nadupané modifikácie S6 pôsobia vďaka šiestim lamelám o čosi agresívnejšie a A6 Allroad s plástovým výpletom naďalej deklaruje svoju autonómnu pozíciu. Najväčšou technickou novinkou exteriéru sú však nepochybne nové svetlá. Bi-xenóny zamenili v Ingolstadte za modernejšie full LED reflektory a za príplatok môžete voliť aj špičkové osvetlenie Audi Matrix LED, ktoré sa predstavilo približne pred rokom v prestížnej limuzíne A8.

Novinkou sú úsporné verzie Ultra s motormi 1,8... Foto: Audi
Audi-A6 Avant 2015 Novinkou sú úsporné verzie Ultra s motormi 1,8 TFSI a 2,0 TDI so spotrebou len 5,7, respektíve 4,2 litra paliva na 100 km.

Ani v interiéri nenájdete veľa zmien. Audi zdôrazňuje najmä ponuku nových dekoračných materiálov na palubnej doske, výplniach dverí či na stredovom tuneli a nové typy čalúnenia. Komfort na palube môžu zvýšiť príplatkové vyhrievané a ventilované sedadlá či senzor pre bezdotykové otváranie kufra (Avant) v nárazníku. Multimediálne rozhranie MMI, MMI Plus s navigáciou a MMI Touch s touchpadom dostali najnovší softvér a grafický čip Nvida.

Posilnené boli aj asistenčné systémy. Audi side assist pre monitorovanie jazdných pruhov, ktorý používa radar, odteraz úzko spolupracuje so systémom Audi active lane assist, zabraňujúcim nedobrovoľnému opusteniu jazdného pruhu. Systém nočného videnia zas obsahuje nové funkcie, ktoré však Audi nespresnilo. Do série sa dostal preventívny systém pre sense basic a za príplatok pribudol head-up displej.

Interiér sa môže pochváliť novým rozhraním MMI,... Foto: Audi
Audi-A6 Avant 2015 Interiér sa môže pochváliť novým rozhraním MMI, ale aj head-up displejom či ventilovanými sedadlami. Atmosféru dotvárajú nové druhy obkladov a čalúnení.

Pod kapotou je na výber z troch benzínových motorov TFSI s výkonovým rozpätím od 145 do 245 kW a piatich dieslov TDI, ktoré ponúkajú 110 až 240 kW. Množstvo čiastkových úprav viedlo k priemernému zníženiu emisií až o 22 %. Najviac sa na tom však podieľajú nové verzie s prívlastkom ultra, ktorým začalo Audi označovať úsporné modifikácie. Tak napríklad základ Audi A6 1,8 TFSI ultra s výkonom 140 kW spotrebuje priemerne len 5,7 litra benzínu.

S ešte menším množstvom paliva si vystačí A6 2,0 TDI ultra. Na 100 km spotrebuje iba 4,2 litra nafty. Obe verzie ultra sú pritom vybavené novými 7-stupňovými dvojspojkovými prevodovkami S Tronic v kombinácii s predným náhonom. Zmeny však neobišli ani silnejšie motorizácie. Šesťvalec 3,0 TDI dáva teraz v základe 160 alebo 200 kW. Nad ním stojí ingolstadtská pýcha 3,0 TDI clean diesel BiTurbo s výkonom 235 kW.

Audi S6 poháňa preplňovaný 8-valec 4,0 TFSI s... Foto: Audi
Audi-S6 2015 Audi S6 poháňa preplňovaný 8-valec 4,0 TFSI s výkonom (331 kW). Spoznáte ho aj vďaka 19-palcovým diskom či prednej maske so šiestimi lamelami.

To však nie je koniec naftovej ponuky. Dieselové BiTurbo je totiž k dispozícii v špeciálnych edíciách A6 3,0 TDI competition, vytvorených pri príležitosti 25. výročia motorov TDI, vyladené až na 240, prípadne 255 kilowattov. Najvýkonnejší naftový motor je spojený s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Tiptronic. Ostatné verzie používajú buď novú 6-stupňovú manuálnu prevodovku, alebo 7-stupňovú „dvojspojku“ S Tronic. Tá nahrádza aj pôvodný Multitronic vo verziách s predným náhonom.

Modely s pohonom oboch náprav Quattro a výkonom nad 200 kW môžu byť doplnené o športový diferenciál. Prepracovaný podvozok ponúka dva športové typy zavesenia alebo adaptívne vzduchové odpruženie. Verzie A6 ultra skrývajú na podvozku zaujímavú technickú novinku – pružiny vyrobené z kompozitov (GFK). Nahradením ocele týmto extrémne ľahkým materiálom ušetrilo Audi približne 4,4 kg hmotnosti.

Vrcholový model RS6 disponuje výkonom až 412... Foto: Audi
Audi-RS6 Avant 2015 Vrcholový model RS6 disponuje výkonom až 412 kW. Potom sa nesmieme čudovať, že na stovku šprintuje pod štyri sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 305 km/h.

Audi A6 Allroad podstúpilo len retuše exteriéru. Pod jeho kapotou je buď benzínový 6-valec 3,0 TFSI alebo jeden z troch naftových motorov 3,0 TDI. V sérii je vzduchové odpruženie umožňujúce meniť svetlú výšku, ako aj pohon Quattro. Ostré verzie S6 vrátane kombi Avant poháňajú preplňované benzínové 8-valce 4,0 TFSI (331 kW). Na stovku šprintujú za 4,4, respektíve 4,6 sekundy. Spotrebu znižuje systém vypínania štyroch valcov (COD). V sérii je tiež vzduchový podvozok, no znížený o 20 mm, a 19-palcové disky kolies.

Na vrchole stojí naďalej Audi RS6 s výkonom vyladeným na 412 kW. Táto nádielka výkonu ho dokáže katapultovať na rýchlosť 100 km/h za 3,9 s, pričom sa ručička rýchlomera zastaví až pri údaji 305 km/h! K podvozku S6 pridáva RS6 20-palcové alebo za príplatok až 21-palcové disky kolies a medzinápravový diferenciál so zvýšenou svornosťou. Za príplatok je ešte možné voliť športové odpruženie Dinamic Ride Control.

Audi A6 Allroad si zachováva vzduchový... Foto: Audi
Audi-A6 allroad quattro 2015 Audi A6 Allroad si zachováva vzduchový podvozok, umožňujúci meniť svetlú výšku karosérie, aj zvýšenú ochranu podvozku.

Nové Audi A6 absolvuje svetovú premiéru na októbrovom parížskom autosalóne a do predaja sa dostane už v túto jeseň. Cena bude štartovať na 38 400 eurách pri základnej verzii A6 1,8 TFSI. Za kombi Avant si priplatíte 2 000 eur. Len pre zaujímavosť, vrcholové Audi RS6 Avant bude neporovnateľne drahšou „hračkou“ – stojí od 108 900 eur.

Audi-A6 2015
Audi-A6 2015
+17Audi-A6 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #facelift #autosalón Paríž 2014 #Audi A6 #Audi S6 #Audi RS6 #Audi A6 Allroad
Články podľa značiek