Fiat 500X: Taliansky crossover na prvej fotografii

Päťstovka na prašné cesty sa ukáže v Paríži. Techniku bude zdieľať s Jeepom Renegade.

18.09.2014 06:00
Fiat 500X Foto:
Dizajn nového crossoveru Fiat 500X je podstatne príťažlivejší ako tvary jeho drsného amerického súrodenca Jeepu Renegade. Počítať môžeme s pohonom oboch náprav a dokonca 9-stupňovou automatickou prevodovkou.
debata

Po ukončení spolupráce Fiatu a Suzuki z ktorej vzišli mimoriadne úspešné crossovery Fiat Sedici a Suzuki SX4, sa každý z výrobcov vydal vlastnou cestou. Suzuki predstavilo nový S-Cross a Fiat čaká na parížsky autosalón, aby tu konečne strhol plachtu z nového Fiatu 500X. Ten mal byť predstavený už začiatkom leta. Tentoraz sa rodil v spolupráci s novým partnerom – americkým koncernom Chrysler. Preto neprekvapí, že základy bude zdieľať s už dávnejšie predstaveným Jeepom Renegade.

Zámer Fiatu priviesť na svet nový crossover nie je žiadnym tajomstvom. Na internete sa už objavilo pár špionážnych snímok či snímky z patentového úradu a Fiat dokonca zverejnil oficiálnu fotografiu 500X, presnejšie skeletu jeho karosérie. Tentoraz tu však máme vďaka diskusnému fóru talianskeho magazínu Quttroroute 500X v plnej nahote. Je zrejmé, že kým Renegade stavia na drsných koreňoch Jeepu, čomu zodpovedá aj „kubický“ dizajn, 500X bude takpovediac jeho módnou verziou.

Sympatie sa bude snažiť prilákať omnoho civilnejším pohľadom oválnych reflektorov, evokujúcim ďalšie modely rodiny s číslovkou 500. Nový crossover by mal mať na dĺžku približne 4,2 metra, čím z neho bude priamy súper Renaultu Captur alebo Peugeota 2008. V porovnaní s nimi však bude dominovať ponukou pohonu oboch náprav či dokonca ultramodernou 9-stupňovou automatickou prevodovkou. V teréne by sa tak mal cítiť minimálne tak dobre ako jeho drsnejší americký súrodenec.

Očakáva sa, že Fiat 500X ponúkne celkovo sedem pohonných jednotiek. Atmosférický 4-valec 1,6 E.torQ (81 kW) a dve výkonové verzie preplňovaného 4-valca 1,4 MultAit (103, 125 kW). Naftu zastúpia motory 1,6 MultiJet (88 kW) alebo 2,0 MultiJet v troch výkonových vyhotoveniach (88, 103, 125 kW). Šušká sa však aj o základnej verzii s dvojvalcovým agregátom 0,9 TwinAir a predným náhonom. Fiat 500X doplní súčasnú rodinu 500, ktorú tvoria modely 500, 500C, 500L a 7-miestny 500L Living.

Talianska automobilka potrebuje nový crossover ako soľ. Fiatom sa jednoducho nedarí. Posledné správy o obmedzení výroby malého MPV Fiat 500L v srbskom závode Kragujevac, dôvodom ktorého nie je nič iné ako nezáujem zo strany zákazníkov, to len potvrdzujú. A aj s 500X prichádza automobilka minimálne s polročným sklzom. Pôvodne bola totiž jeho premiéra plánovaná spolu s Jeepom Renegade už na jar v Ženeve. Napokon, oba modely budú schádzať z rovnakej montážnej linky talianskeho závodu Melfi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat 500 #Fiat #Fiat 500L #Fiat 500X
Články podľa značiek