Toyota C-HR: Návrat ku koreňom

Po prvej snímke siluety konceptu nového crossoveru C-HR odhalila Toyota jeho podobu. Do interiéru nás však zatiaľ nepustila.

28.09.2014 07:00
Toyota C-HR Concept Foto:
Nový crossover by sa mal postaviť pod súčasnú Toyotu RAV4, ktorá od svojho vzniku výrazne podrástla. Jeho predzvesťou je práve koncept C-HR.
debata (4)

Toyota už dávnejšie vyšla na svetlo sveta so zámerom priviesť na trh nový módny crossover. A má na to aj závažný dôvod. Práve táto japonská značka stvorila totiž legendárnou Toyotou RAV4 prvé moderné SUV. Z tejto triedy sa neskôr vyvinuli menšie crossovery. Paradoxne, Toyota na tento lukratívny trend už nezareagovala. Jednoducho, dnešná „ravka“ je príliš veľká na to, aby ju bolo možné označiť termínom crossover. Pokus s malým Urban Cruiserom sa navyše skončil fiaskom. Aspoň v Európe. Všetko to má však napraviť nový model.

Dizajn C-HR kombinuje prvky hatchbacku, SUV a... Foto: Toyota
Toyota C-HR Concept Dizajn C-HR kombinuje prvky hatchbacku, SUV a kupé. Pod atraktívnym dizajnom ukrýva bližšie nešpecifikovaný hybridný pohon.

V Paríži sa síce predstaví zatiaľ len ako koncept, no je známe, že do výroby nemá ďaleko. Toyota C-HR by sa mala totiž dostať na trh už na budúci rok. A ak si ponechá len zlomok zo štýlu konceptu, je sa na čo tešiť. Atraktívny kríženec SUV a kupé doslova rozčeruje konzervatívne dizajnové vody Toyoty, ktorým príliš nepomohlo ani európske dizajncentrum vo francúzskom Nice. Základom CH-R by sa pritom mala stať platforma nového Aurisu. Aj preto sa o novinke často hovorí ako o Aurise Cross.

Na rozdiel od sériového hatchbacku by však mal dostať nový crossover aj pohon oboch náprav, čo by výrazne posilnilo jeho šance. Nič bližšie o ňom však nevieme. Toyota drží prísne informačné embargo. Zatiaľ sa na adresu konceptu C-HR vyjadrila len konštatovaním, že pôjde o model kombinujúci odvážny dizajn s pútavým zážitkom z jazdy. Asi nikoho neprekvapí, že pod dynamickým kabátom bude pracovať hybridná sústava. S najväčšou pravdepodobnosťou prevzatá priamo z Aurisu HSD.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Concept #koncept #autosalón Paríž 2014 #Toyota C-HR
Články podľa značiek