Iveco Vision: Dodávka budúcnosti si tovar rozloží sama

Na výstave úžitkových vozidiel v nemeckom Hannoveri odkrylo Iveco plány do budúcnosti. Dodávka Vision ukazuje, kam by sa mohol uberať smer vývoja kompaktný úžitkových áut.

02.10.2014 14:00
debata
Iveco Vision nahrádza spätné zrkadlá kamerami.... Foto: IVECO
Iveco Vision Concept Iveco Vision nahrádza spätné zrkadlá kamerami. Výhľad zlepšujú aj transparentné predné stĺpiky.

Paradoxne, na informácie je Iveco veľmi skúpe. Vystačiť si musíme v podstate len s fotografiami. Štúdia má na úžitkový model skutočne atraktívny dizajn. Zaujímavým prvkom sú transparentné predné stĺpiky uľahčujúce výhľad do bokov, čo je pre autá tohto typu veľkým prínosom. O výhľad vzad sa zas starajú kamery a monitor. Typické veľké spätné zrkadlá tu už nenájdete. Chýbať nemôžu ani módne LED svetlá.

Vstup uľahčujú posuvné bočné dvere a výsuvný... Foto: IVECO
Iveco Vision Concept Vstup uľahčujú posuvné bočné dvere a výsuvný schodík. Iveco Vision si vie pritom navrhnúť rozloženie tovaru samo.

Azda až príliš futuristicky pôsobí sklenená strecha. Na dodávku je to totiž drahé a „krehké“ riešenie. Do vozidla sa vstupuje na pravej strane len jednými posuvnými dverami. Tie slúžia nielen na nakladanie tovaru, ale aj na vstup do priestoru sedadla spolujazdca. Aj preto sa po otvorení dverí vysunie z podlahy pomocný schodík. Najväčšou vychytávkou je však systém rozpoznávania tovaru.

Budúcnosť dodávok vidí Iveco v ekologickom... Foto: IVECO
Iveco Vision Concept Budúcnosť dodávok vidí Iveco v ekologickom pohone a elektronickom riadení.

Iveco Vision si vie vraj navrhnúť rozmiestnenie nákladu samo a dokonca ho zafixovať. To zabráni jeho voľnému pohybu, ale tiež povedie k ideálnemu rozloženiu hmotnosti. Škoda, že Iveco nespresnilo, ako to celé funguje. A veľa nevieme ani o pracovisku vodiča. Vzhľadom na futuristický volant sa však dá predpokladať, že Vision disponuje systémom drive-by-vire a pravdepodobne aj čiastočným autonómnym riadením.

Zahalená tajomstvom je aj pohonná jednotka. Iveco spomenulo len toľko, že pôjde o hybrid Dual Energy. Očakávať preto môžeme schopnosť jazdy v čisto elektrickom režime. Bez spaľovacieho motora to však rozhodne úplne nepôjde. Buď vo forme generátora, alebo ako hlavnej hnacej jednotky.

Iveco Vision Concept
Iveco Vision Concept
+3Iveco Vision Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Iveco #Iveco Vision #Iveco Vision Concept
Články podľa značiek