Infiniti Q80 Inspiration zaútočí na Panameru. Už za dva roky

Značka Infiniti sa na parížskom autosalóne pochválila konceptom, z ktorého má vzniknúť sériové auto konkurujúce prestížnym športovým limuzínam. Nová vlajková loď dostala označenie Q80 Inspiration.

08.10.2014 16:00
debata
Sériová podoba novej vlajkovej lode značky... Foto: Infiniti
Infiniti Q80 Inspiration Sériová podoba novej vlajkovej lode značky Infiniti by sa mala objaviť už za dva roky.

Samotná automobilka o svojom koncepte prehlasuje, že je „narušiteľom segmentu“ a v sériovej podobe spôsobí medzi športovo orientovanými limuzínami revolúciu. Do značnej miery majú ostať zachované aj hlavné dizajnové prvky a proporcie konceptu Q80 Inspiration. Ten je dlhý 5,05 m a vysoký len 1,35 m. Aby bol efekt dokonalý, parížska štúdia stála na 22-palcových diskoch kolies.

Infiniti sľubuje, že zachová línie konceptu. Foto: Infiniti
Infiniti Q80 Inspiration Infiniti sľubuje, že zachová línie konceptu.

Veľmi futuristický je aj štvormiestny interiér auta. Infiniti jeho konfiguráciu síce vtipne označuje ako 1+1+1+1, pravdou však ostáva, že jeho zadné sedadlá majú poskytovať rovnaký komfort ako v luxusných limuzínach. Návrhári sa údajne pohrali aj s priestorom nad hlavami zadných cestujúcich, ktorého má byť za každých okolností dostatok. Samozrejmosťou je prvotriedne dielenské spracovanie (dokonca aj vo fáze konceptu, čo nebýva zvykom) a prestížne materiály použité v celej kabíne (koža, hliník, drevo).

Celé čelné sklo môže fungovať ako obrí head-up... Foto: Infiniti
Infiniti Q80 Inspiration Celé čelné sklo môže fungovať ako obrí head-up displej.

Na pohon auta Infiniti zvolilo hybridné ústrojenstvo pozostávajúce z prepĺňaného spaľovacieho motora 3.0 V6 a dvojice elektromotorov s celkovým výstupným výkonom 404 kW/550 k a max. krútiacim momentom 753 Nm. Koncept Q80 má hnané všetky štyri kolesá, prioritne však výkon prúdi k zadnej náprave (predné kolesá sa pripájajú len v prípade potreby). Presné technické údaje samozrejme k dispozícii nie sú, podľa oficiálnych vyhlásení automobilky by sa však Q80 malo dostať z 0 na 100 km za menej ako štyri sekundy a dosiahne max. rýchlosť 250 km/h. Zaujímavo vyznieva aj údaj o kombinovanej spotrebe 5,5 l/100 km. Trojlitrový šesťvalec pod kapotou konceptu je reálnym motorom, ktorý sa už čoskoro objaví v sériových modeloch značky.

Sériová verzia konceptu Q80 Inspiration sa má na cestách objaviť približne o dva roky.

Infiniti Q80 Inspiration
Infiniti Q80 Inspiration
+7Infiniti Q80 Inspiration
debata chyba
Viac na túto tému: #Infiniti Q80
Články podľa značiek