Audi Q7 : Nová generácia SUV z Bratislavy zažiari v Detroite

Nové luxusné SUV z Ingolstadtu sa predstaví v januári na americkej pôde. Vyrábať sa však bude naďalej v Bratislave.

14.10.2014 12:00
Audi Q7 - 2015 Foto:
Audi Q7 mešká minimálne pol roka. Dôvodom bolo prepracovanie finálneho dizajnu.
debata

Súčasná prvá a zatiaľ posledná generácia luxusného ingolstadtského SUV Q7 je vo výrobe nepretržite už takmer deväť rokov. Automobilka so štyrmi kruhmi ju predstavila roku 2005 na autosalóne vo Frankfurte a v tom istom roku odštartovala aj výrobu v bratislavskom závode koncernu Volkswagen. Konkurencia má však už na trhu oveľa mladšie modely. BMW X5 predbehlo Audi Q7 dokonca o dve generácie a podobne je to s Mercedesom-Benz ML.

Nie div, že premiéra novej generácie sa očakávala už na nedávnom autosalóne v Paríži. Nestalo sa. Dnes je však potvrdené, že jej debut naplánovalo Audi na januárový autosalón v Detroite. Sama automobilka priznáva časový sklz. Vedenie nebolo totiž spokojné s dizajnom finálneho návrhu, a tak ho nechalo v poslednej chvíli prepracovať. Isté je, že základom Q7 bude nová veľká platforma MQB, na ktorej neskôr vznikne aj nový Touareg a dokonca aj SUV od koncernového Bentley.

Nové Audi Q7 bude mať dĺžku vyše päť metrov, zároveň však bude pre rozsiahle nasadenie hliníka až o 360 kg ľahšie v porovnaní s prvou generáciou. Poháňať ho budú šesť- a osemvalcové motory. Novinkou bude športová naftová verzia SQ7 TDI s dvoma turbodúchadlami a elektrickým kompresorom. Nová pohonná jednotka sa už predstavila v koncepte RS5 TDI, kde posielala na kolesá 283 kW a 750 Nm krútiaceho momentu.

Nové Audi Q7 sa bude aj naďalej vyrábať v bratislavskom závode koncernu VW po boku Volkswagenu Touareg a Porsche Cayenne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi Q7
Články podľa značiek