Audi A9 Concept: Ingolstadt pripomína premiéru v Los Angeles

Na americkej pôde predstaví Audi concept pripravovanej novej vlajkovej lode A9. Tá bude stáť nad v súčasnosti najväčším modelom A8.

17.10.2014 16:00
Audi A9 Foto:
Prvá oficiálna snímka konceptu Audi A9 naznačuje, že pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou o luxusné 4-dverové kupé. Dĺžkou by malo prekonať aj súčasný model A8 a tiež zadefinovať nový dizajnový jazyk značky.
debata

Je po parížskom autosalóne, kde Audi príliš nezahviezdilo. Premiéru svoju najväčšej novinky, luxusného SUV Q7, totiž preložilo na januárový autosalón v Detroite. Nebude to ale jeho posledný tromf na americkej pôde. Ešte pred motorshow v mekke severoamerického automobilového priemyslu privezie do Los Angeles avízo úplne novej vlajkovej lode A9. Zatiaľ sa predstaví len ako koncept.

Novinka využije platformu súčasnej vlajkovej... Foto: Audi
Audi A9 Novinka využije platformu súčasnej vlajkovej lode Audi A8.

Rozšírenie ponuky smerom nahor znamená, že sa postaví napríklad proti koncernovému Porsche Panamera, ale aj pripravovanému BMW BMW radu 9, ktoré už naznačili koncepty Vision Future Luxury či Gran Lusso. Aj preto pôjde podľa najnovších informácií britského Autocaru o luxusné 4-dverové kupé s dĺžkou viac ako päť metrov. Potvrdzuje to aj prvá oficiálna snímka konceptu, i keď zatiaľ „utopená“ v tme.

Audi A9 má zároveň odštartovať dizajnovú revolúciu značky pod vedením nového šéfdizajnéra Marca Lichtemana. Aktuálne Audi A8 a očakávané SUV Q7 budú teda s najväčšou pravdepodobnosťou poslednými modelmi s pôvodným rukopisom. Úlohou je prepožičať Audi viac športového charakteru a viac odlíšiť jednotlivé modelové rady. Tie sa dnes podobajú ako vajce vajcu, čo prekáža aj samotným zákazníkom.

Premiéra A9 je naplánovaná na 18. novembra, v deň štartu autosalónu v Los Angeles. S výrobou sériového modelu sa však počíta najskôr o dva až tri roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi A8 #Audi A9
Články podľa značiek