Hyundai chystá i20 aj ako kombi! Fabia má problém

Hyundai sa už nemieni prizerať na to, ako Škoda Fabia Combi, Seat Ibiza ST a Renault Clio Grandtour kraľujú segmentu malých kombíkov. Do boja nasadí nové i20 s praktickou predĺženou karosériou.

28.10.2014 12:00
Hyundai i20 Foto:
Nová kombi verzia Hyundaia i20 by mohla zásadne zmeniť rozloženie síl na trhu subkompaktných kombíkov. Dnes ich má len Škoda, Seat a Renault.
debata (1)

Nový Hyundai i20, predstavený pred pár týždňami v Paríži, sa ešte nestihol dostať k prvým zákazníkom a už je okolo neho opäť rozruch. Hyundai chce totiž svoj malý mestský model vyrábať nielen ako 5– a 3-dverový hatchback, mimochodom trojdverák dostane prívlastok Coupé, ale aj ako praktické kombi. Stane sa tak po prvýkrát v jeho histórii. Potvrdil to šéfdizajnér európskeho vývojového strediska Hyundaia Thomas Buerkle.

Nie je to rozhodne zlý nápad. Kombíky nižšej triedy spočítame totiž po tom, čo z hry vypadol VW Polo Variant či Peugeot 207 SW, na prstoch jednej ruky. Tomuto segmentu vládne už len Fabia Combi, Seat Ibiza ST a Renault Clio Grandtour. Teoreticky k nim môžeme ešte prirátať Daciu Logan SW či Fiat 500L. Hyundai by si tak mohol svojou novinkou odhryznúť poriadny kus z koláča. A i20 má na to všetky predpoklady.

Už základný 5-dverový hatchback má totiž jeden z najväčších batožinových priestorov v triede, presne 326 litrov, čím zaostáva za novou Fabiou len o zanedbateľné štyri litre. V prípade i20 kombi by sa však karty mohli otočiť. Kórejský model je totiž v porovnaní s Fabiou väčší a má aj dlhší rázvor náprav. Navyše má Hyundai výhodu znalosti svojich súperov, takže si dá nepochybne záležať, aby ich v objeme kufra prevalcoval.

Navyše možno očakávať, že i20 kombi bude schopné po sklopení zadných sedadiel vytvoriť vodorovnú úložnú plochu. Veď na rozdiel od novej Fabie to dokáže už základný 5-dverový hatchback. Takže sa je určite na čo tešiť. Kedy novinka dorazí na trh, nie je ešte známe. Prednosť dostane najprv trojdverové „kupé“. Každopádne si od nového kombi sľubuje Hyundai posilnenie pozície na európskom trhu.

Ročne tu predáva približne 80 000 kusov i20. Nová generácia by mala k tomuto údaju pridať ďalších 40 000 exemplárov, vrátane kombi. A to sa ešte šepká o verzii shooting brake a dokonca aj o kompaktnom crossovere.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai i20 #Hyundai i20 kombi
Články podľa značiek