Honda Accord: Súčasná generácia v Európe končí. A nová nepríde

Honda Accord deviatej generácie, ktorá sa už dva roky predáva v USA, do Európy pravdepodobne vôbec nedorazí. Dôvodom sú chabé predaje Accordu na starom kontinente.

29.10.2014 12:00
debata
Od roku 2012 je v USA v predaji nová, deviata... Foto: Honda
Honda Accord Od roku 2012 je v USA v predaji nová, deviata generácia Hondy Accord. Do Európy sa však nechystá.

Honda prehodnocuje svoju modelovú politiku v Európe. Na budúci rok síce dorazí na náš trh vynovený Jazz, úplne nový malý crossover HR-V, modernizovaný Civic aj radikálne vynovené SUV CR-V, ale deviata generácia luxusného sedanu a kombi strednej triedy Accord už nie. Dôvodom sú chabé predajné výsledky Accordu na starom kontinente. Informácie o tomto radikálnom škrte pochádzajú až z ďalekej Austrálie.

Prečo? Práve tu a v Európe je totiž stále v ponuke ôsma generácia Accordu, kým v Číne, USA či Japonsku už takmer dva roky beží predaj „deviatky“. Šéf austrálskeho zastúpenia Hondy Stephen Collins sa však v rozhovore pre Motor Report vyjadril, že produkcia austrálskej verzie, čo je vlastne aj európska verzia Accordu, s výnimkou pravostranného riadenia, bude zastavená vo februári 2015 a zmizne zo všetkých trhov, kde bola ešte k dispozícii.

To logicky znamená aj koniec predajov v Európe. A Honda zároveň potvrdila, že novú generáciu do Európy neprivezie. Európsky Accord tak stretne osud vlajkovej lode Legend, ktorú v európskom cenníku tiež už pár rokov nenájdete. Zdá sa teda, že Honda definitívne rezignuje na možnosť konkurovať európskym a japonským autám strednej triedy. Je to škoda, napriek svojmu veku bol totiž Accord stále vo skvelej kondícii a patril k tým najlepším.

Z novej generácie sa tak môžu tešiť najmä Američania a tiež Číňania, kde sa Accord vyrába a predáva pod názvom Spirior. Európski zákazníci si však budú musieť nechať zájsť chuť. Na kúpu tej súčasnej tak ostáva Európanom už len pár mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Accord
Články podľa značiek