Fiat FCC4: Taliansky 'úlet' šokuje v brazílskom Sao Paule

Kombinuje prvky SUV, kupé, pikapu a komfortu luxusnej limuzíny. Na čo to všetko Fiatu v dnešných časoch je?

03.11.2014 06:00
Fiat FCC4 Foto:
Automobilka charakterizuje koncept FCC4 ako 4-dverové kupé s dušou dobrodruha. Okrem kupé v ňom však nájdete aj gény SUV a pikapov.
debata

Fiat potrebuje súrne autá, ktoré by predával. Nad vodou ho drží už len Fiat 500 a možno nesmrteľná Panda. Inak nemá čo oslavovať. Predaje modelov 500L či 500L Living idú dole vodou, o starom Punte radšej ani nehovorme a sľubný crossover 500X ešte nie je na trhu. Napriek tomu majú asi v Turíne stále zmysel pre humor. Inak si nemožno vysvetliť neskutočné plytvanie energiou, ktorú predvádza Fiat na autosalóne v Brazílii.

Zadná časť ukýva pod splývavým zadným sklom... Foto: Fiat
Fiat FCC4 Zadná časť ukýva pod splývavým zadným sklom pravdepodobne nákladný priestor. Naznačujú to maskované asymetricky delené zadné dvere.

Do Sao Paula totiž priviezol monštruózny crossover s dĺžkou piatich metrov, šírkou takmer dva metre ( 1 940 mm) a výškou presných 1,6 metra. Kombinuje pravdepodobne všetky automobilové kategórie, aké si viete predstaviť. Odpovedať na otázku, či je to viac SUV, kupé, pikap či luxusný off-road, je naozaj ťažké. A k tomu všetkému pridáva protismerné zadné dvere, bezrámovú konštrukciu okien, „plávajúcu“ strechu a splývavé zadné okno, ukrývajúce čosi ako nákladný priestor.

O pohone štúdie Fiat nič neprezradil. Nevylúčil... Foto: Fiat
Fiat FCC4 O pohone štúdie Fiat nič neprezradil. Nevylúčil však, by mohla byť jeho budúcnosť zviazaná s hybridným ústrojenstvom.

Ešteže Fiat v tlačovej správe konštatuje, že ide o 4-dverové kupé s dušou dobrodruha. Tak už sa v tom vyznáte? Ďalšie informácie ale chýbajú. Kam talianska automobilka týmto mastodontom smeruje, ostáva záhadou. Postavili ho v latinskoamerickom dizajn centre Fiatu, takže do Sao Paula nemal až tak ďaleko. Záhadou ostáva aj pohon, Fiat len naznačil, že by FCC4 mohlo byť poháňané hybridnou sústavou. A to je všetko.

Originalitu mu ale každopádne odoprieť nemožno. Na tomto aute totiž nie je naozaj nič konvenčné. Okrem samotného zjavu sa stačí zamerať aj na detaily. Tak napríklad extrémne úzke štrbinové svetlá, panoramatickú strechu či asymetrickú vertikálnu štrbinu v zadnej časti, ktorá naznačuje, že FCC4 má zadné krídlové dvere vedúce k batožinovému či skôr nákladnému priestoru. Doň, ale ani do interiéru nás však Fiat zatiaľ nepustil. Takže na odpoveď, čo znamená FCC4 pre budúcnosť automobilky, si ešte budeme musieť asi počkať.

Fiat FCC4
Fiat FCC4
+6Fiat FCC4

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Fiat #autosalón Sao Paulo 2014 #Fiat FCC4
Články podľa značiek