Tesla vyrába stále viac, jej straty sú však astronomické

Len za tretí štvrťrok prerobil americký výrobca elektromobilov 74,7 milióna dolárov. Dôvodom sú vraj investície do vývoja nového SUV Tesla X, ale aj investície do výstavby supernabíjacích staníc.

13.11.2014 12:00
debata (2)
Čím viac elektromobilov Tesla vyrobí, tým... Foto: Tesla Motors
Tesla - produkcia Čím viac elektromobilov Tesla vyrobí, tým väčšie sú jej straty. Celkovo sa za 11 rokov existencie spoločnosti vyšplhali na 1,3 miliardy dolárov. Len tento rok prišla o 187,6 milióna.

Tesla Motors dodala v treťom štvrťroku zákazníkom 7 785 vozidiel, čo je v medziročnom porovnaní nárast až o 41,5 percenta. To však nemení nič na fakte, že na každom predanom aute spoločnosť prerába. Len v tomto období zvýšila svoju stratu o 74,7 milióna dolárov. Americká automobilka uviedla, že dôvodom sú náklady na vývoj a výskum nového modelu Tesla X, ktorý sa má dostať do predaja na budúci rok, ale tiež náklady na výstavbu dobíjacích staníc Supercharger.

Tých má v súčasnosti v USA 124, 23 v Európe a 28 v Číne. Pritom na začiatku tohto roka ich bolo na celom svete len 81. Tesla musela navyše v júni prerušiť výrobu v kalifornskom Fremonte z dôvodu zvýšenia jeho kapacity. Prestavba však trvala dlhšie ako pôvodne predpokladala, čo spôsobilo nečakaný výpadok výroby asi 2 000 vozidiel. Tesla kvôli tomu znížila odhad predajov na tento rok z plánovaných 35 000 na 33 000 kusov. Zmeny v kalifornskom závode jej však umožnia zvýšiť produkciu až na dvojnásobok.

Za stratami vo výške 74,7 milióna za posledné... Foto: Tesla Motors
Tesla Model X Za stratami vo výške 74,7 milióna za posledné tri mesiace vraj stoja investície do vývoja nového modelu Tesla X (na obrázku). Ten mal byť na trhu už koncom roka, no spustenie produkcie nakoniec Tesla odložila až na druhý polrok 2015.

Do kariet jej však nehrá oneskorenie výroby nového modelu Tesla X. Ešte začiatkom roka predpokladala, že sa na linky dostane tento rok, teraz však oznámila, že sa tak stane najskôr v treťom štvrťroku 2015. Podľa šéfa automobilky Elona Muska, stojí za tým snaha o výrobu dostatočného množstva testovacích prototypov, aby firma odstránila všetky potenciálne problémy pred spustením predaja. Napriek tomu ostáva Musk optimistom. Pritom straty Tesly sú za posledné roky priam astronomické.

Tých 74,7 milióna dolárov za tretí štvrťrok predstavuje len špičku ľadovca. Len za tento rok k nim musíme pripočítať ďalších 50 miliónov za prvý a 62 miliónov za druhý kvartál. Celkovo teda Tesla tento rok prerobila 186,7 miliónov dolárov. Jej tržby predstavovali 852 miliónov, pričom sú v nich zahrnuté aj predaje emisných kreditov iným automobilkám, ktoré jej priniesli 93 miliónov dolárov a ďalších 31 miliónov za dodávky elektromotorov pre elektrickú verziu Mercedesu-Benz B Electric Drive.

V súčasnosti jediným modelom Tesly je Tesla... Foto: Tesla Motors
Tesla S Dual drive - 2015 V súčasnosti jediným modelom Tesly je Tesla Model S a jej nedávno predstavená verzia s pohonom oboch náprav Dual Drive.

Čím ďalej pôjdeme do minulosti, tým k hrozivejším číslam sa dostaneme. Odhaduje sa, že za jedenásť rokov existencie vykazuje Tesla stratu viac ako 1,3 miliardy dolárov. To len potvrdzuje, že výroba elektromobilov je stále nerentabilná, pričom výrobcovia sa nemôžu do budúcnosti spoliehať ani na systém predaja emisných kreditov, ako na stály príjem do rozpočtu. Možno aj to stojí za faktom, prečo sa pred pár týždňami zbavili svojich akcií v Tesle automobilky Toyota a Mercedes-Benz. Jednoducho ju považujú za bublinu, ktorá môže rýchlo spľasnúť.

Napokon, šéf koncernu Daimler (Mercedes-Benz), Dieter Zetsche, sa nedávno vyjadril, že v dnešnej dobe nevyrába nikto elektromobil na batérie, ktorý by bol ekonomicky sebestačný a životaschopný, a že ich výrobcovia neuvidia investície vo výške miliárd dolárov v rozumnom čase. Doložil to aj príkladom Mercedesu-Benz B Electric Drive, ktorý uviedla automobilka na trh tento rok najprv v USA a následne v Európe. V Nemecku zaň chce 39 151 eur, ale v skutočnosti stojí spoločnosť podstatne viac.

Jeho skepsu potvrdzuje šéf koncernu FCA (Fiat-Chrysler), Sergio Marchionne, ktorý nedávno uviedol, že na každom elektrickom Fiate 500 prerába automobilka 10 000 eur. Netajil sa ani tým, že elektromobily existujú len kvôli štátnym reguláciám. Znamená to, že na elektromobiloch dnes nik nezarába a výnimkou nie je ani americká Tesla. Napriek tomu sa automobilke na burze stále darí. Na predaji jej akcií poriadne zarobili aj Toyota a Daimler. Elon Musk verí, že Tesla je na dobrej ceste a že do konca budúceho roku bude produkovať 2 000 áut týždenne.

Tesla S Dual drive - 2015
Tesla S Dual drive - 2015
+9Tesla S Dual drive - 2015

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Model S #Tesla Model X
Články podľa značiek