Maybach vstane z mŕtvych. Ukáže sa už v Los Angeles

Posledný novodobý Maybach zišiel z výrobných liniek v roku 2012. Zdalo sa, že za ním urobí koncern Daimler hrubú čiaru. Nová generácia Mercedesu-Benz triedy S mu však dá novú šancu. Bude sa volať Mercedes-Maybach a ukáže sa za pár dní v Kalifornii.

14.11.2014 16:00
Mercedes-Maybach - 2015 Foto:
Nový Maybach skončí ako samostatná značka. Novú generáciu odvodia z predĺženej verzie Mercedesu-Benz triedy S s označením Mercedes-Maybach. Zatiaľ je k dispozícii jediná snímka, naznačujúca rozprávkový luxus na palube.
debata

Projekt reinkarnácie Maybachu zďaleka nenaplnil očakávania koncernu Daimler. Predstavil ho v roku 2002 a takmer presne o desať rokov, výrobu zastavil. Maybach 62 ani kratšia verzia 57 nestíhali totiž konkurovať značkám Rolls-Royce pod krídlami BMW ani Bentleyu vo vlastníctve Volkswagenu. Predaje padali prudko nadol. Za celú dobu existencie si Maybach našiel len 3 000 zákazníkov. Nad budúcnosťou vlajkovej divízie koncernu Daimler tak visel otáznik.

Na začiatku tohto roka však Daimler oznámil, že Maybach predsa len opäť oživí, ale pod značkou Mercedes-Maybach. Nebude teda plne samostatnou divíziou, ale najluxusnejšou verziou novej vlajkovej lode Mercedesu – triedy S. A dej dostal rýchly spád. Nový Maybach ukáže automobilka ešte tento mesiac na autosalóne v Los Angeles. Zatiaľ si však musíme vystačiť s jedinou fotografiou interiéru. Ten naznačuje nielen rozprávkový luxus, ale aj skutočnosť, že Mercedes-Maybach sa bude líšiť od triedy S aj svojím dizajnom.

Pod kapotou nového Maybachu sa očakáva... Foto: Daimler
Mercedes-Maybach - 2015 Pod kapotou nového Maybachu sa očakáva aristokratický 12-valec s objemom šiestich litrov a výkonom minimálne 390 kW.

Napovedá to tretie bočné okienko v zadnom stĺpiku, ktoré klasická stuttgartská limuzína nemá. Očakávať tiež môžeme dlhší rázvor a predĺženie celej karosérie. Techniku si však Maybach nepochybne požičia z triedy S. Jeho honoru bude s istotou pasovať vynovený 12-valec z S600, ktorý dáva v súčasnosti z objemu šiestich litrov a za pomoci dvoch turbodúchadiel 390 kW a 830 Nm. Nie je však vylúčené, že pre potreby Maybachu podstúpi ďalší výkonový tuning. Okrem autosalónu v Kalifornii ukáže Daimler svoju najdrahšiu hviezdu aj v čínskom Guangzhou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Maybach #autosalón Los Angeles 2014 #Mercedes-Maybach #Mercedes-Benz triedy S
Články podľa značiek