BMW chce dobíjať elektromobily z pouličných lámp. Geniálne!

BMW dalo minulý týždeň do prevádzky dve pouličné lampy, ktoré slúžia aj ako nabíjačky pre elektromobily. Jednoduché riešenie by mohlo skoncovať s nedostatkom nabíjacích staníc. Pilotný projekt spustí automobilka na jar budúceho roka v Mníchove.

18.11.2014 12:00
debata (3)
BMW vyvinulo celú pouličnú lampu aj s prípojkou... Foto: BMW
BMW - Light & Charge BMW vyvinulo celú pouličnú lampu aj s prípojkou pre nabíjanie elektromobilov. Tá integruje svetelné LED diódy a nabíjačku ChargeNow.

Jedným z problémov rozširovania elektromobilov je nedostatočná sieť nabíjacích staníc. Je ich málo aj vzhľadom na to, že nabíjanie elektromobilov si vyžaduje viac času ako tankovanie paliva do áut s klasickým pohonom. Ak ste tretí v rade, je dobíjanie otázkou tak minimálne na niekoľko hodín. BMW však prišlo s geniálnou myšlienkou. Čo takto integrovať nabíjačku do pouličných lámp? Tých sú státisíce a ku každej vedie elektrický rozvod.

BMW na to však išlo z gruntu a vyvinulo rovno celú pouličnú lampu s nabíjacou prípojkou. Systém sa volá Light & Charge a integruje svetelnú časť s dvoma až štyrmi modulmi LED diód s nabíjacou časťou, ktorá využíva nabíjačku ChargeNow, vyvinutú pre elektromobily i3 a i8. Keďže však nabíjačka používa štandardný konektor Mennekes, úžitok z nich budú mať aj majitelia elektromobilov iných značiek. Systém bude spoplatnený pomocou špeciálnej aplikácie v smartfóne.

Na budúci rok začne BMW na vybraných miestach s... Foto: BMW - Light & Charge
BMW - Light & Charge Na budúci rok začne BMW na vybraných miestach s výmenou klasických pouličných lámp za dobíjacie. Zatiaľ v materskom Mníchove.

BMW už inštalovalo dve takéto lampy pred mníchovským sídlom spoločnosti. Ďalšie sa chystá inštalovať na jar budúceho roku v rámci pilotného projektu. V Mníchove teda nahradí na vybraných miestach štandardné pouličné osvetlenie svojimi lampami a vybuduje pri nich parkovacie miesta pre elektromobily. Tým sa zvýši počet nabíjačiek v Mníchove a možno aj počet predaných elektromobilov. Mesto zas dostane moderné a úsporné diódové osvetlenie. Je možné, že systém sa rýchlo rozšíri aj do iných nemeckých a európskych miest.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #elektromobily #Light & Charge
Články podľa značiek