Landwind X7: Čínsky 'Evoque' stojí trikrát menej! Briti zúria

Na autosalóne v Guangzhou predstavila čínska automobilka Landwind model X7. Od originálneho Range Roveru by ste ho na prvý pohľad takmer nerozoznali. Šéf značky Land Rover je rozčúlený.

24.11.2014 17:30
debata (46)
Čínsky Landwind X7 akoby z oka vypadol Range... Foto: Landwind
Landwind X7 - 2015 Čínsky Landwind X7 akoby z oka vypadol Range Roveru Evoque. Je ďalším dôkazom, že čínski výrobcovia si z intelektuálneho vlastníctva a autorských práv ťažkú hlavu veru nerobia.

Drzosť čínskych automobiliek nepozná hraníc. V porušovaní zásad férového obchodu ich podporuje minimálne riziko postihov. Doteraz sa jednoducho dotknutým renomovaným automobilkám, ktorých modely slúžili ako predlohy čínskym kópiám, na súdoch uspieť nepodarilo. Najnovším príkladom je predstavenie crossoveru Landwind X7 na autosalóne v čínskom Guangzhou. Nemusíte byť expert na autá, aby ste okamžite identifikovali, že ide o takmer vernú kópiu prémiového crossoveru Range Rover Evoque.

Landwind X7 - 2015 Foto: Landwind
Landwind X7 - 2015 Landwind X7 - 2015

Pôsobí naozaj ako cez kopirák, no na čínskom trhu je viac ako trikrát lacnejší. Situácia je o to pikantnejšia, že Land Rover nielenže v Číne Evoque predáva, ale v spolupráci so svojím partnerom, čínskou automobilkou Chery, dokonca aj vyrába. Spustenie predaja Landwindu X7 tak môže mať priamy dopad na odbyt Evoque v Číne. A to sa britskej automobilke, ktorá investovala do svojich aktivít v ríši stredu nemalé prostriedky, rozhodne nepáči.

To, že Landwind X7 nedokáže držať krok s... Foto: Landwind
Landwind X7 - 2015 To, že Landwind X7 nedokáže držať krok s britským originálom vidieť najmä v interiéri s nižšou kvalitou materiálov a podstatne nižším dielenským spracovaním. Automat, či veľké dotykové rozhranie tu ale je.

„Fakt, že v Číne naďalej dochádza k plagiátorstvu, a to v takejto miere, ma naozaj sklamal. Nemalo by sa to diať, intelektuálne vlastníctvo patrí skupine Jaguar/Land Rover, a pokiaľ ho porušíte, potom sa vystavujete postihu na základe medzinárodných pravidiel, ktoré platia na celom svete,“ komentoval plagiátorstvo Landwindu Ralf Speth, šéf Land Roveru. To je však zatiaľ asi tak všetko, čo môže britská automobilka urobiť.

Fakt je, že Landwind X7 je pripravený vyraziť do čínskych ulíc. Síce s menším výkonom, „len“ 140 kW namiesto 177, s nižšou výbavou, bezpečnosťou i kvalitou spracovania a bez 9-stupňového automatu, no zato s podstatne nižšou cenou. Kým za originál zaplatíte v Číne 425 000 yuanov, za Landwind X7 len 120 000, čo je 3,5-krát menej! Čínskym zákazníkom tak určite cena vynahradí všetky hendikepy.

Či sa skupina Jaguar/Land Rover pustí do súdneho procesu, nie je ešte známe. Isté predpoklady na úspech tu však sú. A to práve preto, že v Číne priamo pôsobí a že jej partnera, automobilku Chery, vlastní štát, ktorý by mohol Britom podržať chrbát. Na druhej strane môže však loby využiť aj značka Landwind, tá totiž parí automobilke Chang'an, ktorá je rovnako štátnym podnikom.

Landwind X7 - 2015
Landwind X7 - 2015
+10Landwind X7 - 2015

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Range Rover #Range Rover Evoque #Landwind. Landwind X7 #autosalón Guangzhou 2014
Články podľa značiek