VW zošrotoval 700 nových Passatov. Kvôli robotom

Nábeh výroby nového Passatu sprevádzajú problémy. Na vine sú zváracie roboty, presnejšie chybný softvér. Padajú aj hlavy.

25.11.2014 12:00
VW Passat - výroba, Emden Foto:
V októbri mal závod v Emdene vyrobiť 2 200 nových Passatov. Nepodarilo sa. Sedemsto chybných karosérií muselo ísť do šrotu a sto Volkswagen opravil.
debata (12)

Podľa nemeckej rozhlasovej stanice NDR1 nábeh výroby ôsmej generácie Volkswagenu Passat sprevádzali nečakané problémy. Zapríčinil ich chybný softvér zváracích robotov. V závode v nemeckom Emdene tak začali vyrábať nepodarky. Volkswagen bol nútený zošrotovať až 700 karosérií nového Passatu a 100 musel ich opraviť. Týkalo sa to verzií sedan aj kombi Variant.

To však znamená, že do plánovaného spustenia predaja nestihne automobilka vyrobiť potrebný počet nových Passatov. V októbri ich malo byť hotových už 2 200. To sa pochopiteľne nepodarilo. Okrem zničených áut si totiž odstránenie problému vyžiadalo ďalší čas a teda aj produkčný sklz. Volkswagen síce problémy s výrobou nekomentoval, ale hovorca značky Ludger Abeln pre NDR1 priznal, že štart výroby sprevádzali pôrodné bolesti.

Výpadok vraj doženú v Emdene predĺženými pracovnými zmenami, a to až do konca januára budúceho roka, ako aj výrobou nového Passatu počas vianočných sviatkov. Tie však určite nebudú príjemné pre viacerých vysokopostavených manažérov fabriky v Emdene, ktorí ponesú následky zo zanedbania svojich povinností. Výrobný riaditeľ bol podľa NDR1 už odvolaný a šéf logistiky odchádza „dobrovoľne“ do predčasného dôchodku.

Len pre zaujímavosť, v Emdene sa Volkswageny vyrábajú od roku 1964. Vlani tu zmontovali celkovo 208 800 exemplárov. Závod ležiaci neďaleko prístavu sa rozkladá na ploche vyše štyroch miliónov štvorcových metrov a zamestnáva 9 200 pracovníkov. Problémy s výrobou Passatu B8 nemajú však ohroziť štart predaja. Ten je naplánovaný ešte na tento mesiac.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #výroba áut #Volkswagen Passat #Emden
Články podľa značiek