Euro NCAP chystá tvrdé zmeny. Autá padnú na tri hviezdičky

Bezpečnostné konzorcium Euro NCAP chystá od januára 2016 nový systém hodnotenia bezpečnosti áut. Modely bez moderných elektronických asistentov budú môcť pomýšľať maximálne na tri hviezdičky.

30.11.2014 07:00
Euro NCAP - Renault Twingo Foto:
Od roku 2016 bude môcť získať päť hviezdičiek len model, ktorý bude vybavený autonómnymi brzdami, detekciou chodcov aj upozornením pred nedobrovoľnými vybočením z jazdného pruhu.
debata (4)

Euro NCAP stále zvyšuje nároky na výrobcov. Každý rok totiž dorovnáva podiel jednotlivých bezpečnostných kritérií na celkovom výsledku. Tento rok napríklad zvýšilo podiel asistenčných systémov na celkovej známke z 10 na 20 %, pričom podiel ochrany dospelej posádky klesol na 40 %. Po dvadsať percent ostáva ochrane detí a ochrane chodcov. Tým chce táto organizácia donútiť producentov áut aby sa rovnako vážne zaoberali nielen pasívnou, ale aj aktívnou bezpečnosťou.

Už dnes nie je napríklad možné získať päťhviezdičkové skóre bez systémov, akými sú autonómne brzdy či systém na detekciu nedobrovoľného vybočenia z jazdného pruhu. To však nie je nič proti tomu, čo sa chystá od januára 2016. Euro NCAP oznámilo, že vozidlá dostanú maximum hviezdičiek len v prípade, ak budú vybavené všetkými najmodernejšími asistenčnými systémami. Teda nielen varovaním pred opustením prúdu a autonómnymi brzdami, ale napríklad aj detekciou chodcov.

Okrem toho zavedie dvojaké hodnotenie pre každý model – samostatné pre verzie bez asistenčných systémov a samostatné pre verzie s požadovanou bezpečnostnou výbavou. Bez týchto elektronických pomocníkov nebudú môcť automobilky pomýšľať na viac ako tri hviezdičky. Na tom by nebolo nič zlé, veď zákazník by vďaka tomu dostal omnoho relevantnejšiu informáciu o tom, aké je jeho auto bezpečné. Dnes totiž panuje vo hviezdičkovom hodnotení značný chaos.

Euro NCAP asistenčné systémy jednému modelu uzná a ďalšiemu nie. Závisí to od predpokladu, či sa na trh dostane dostatočné množstvo verzií s asistenčnými systémami. Päť hviezdičiek tak môžu mať dnes aj autá bez týchto systémov a štyri tie, ktoré nimi vybavené sú, no neboli im uznané. A práve s tým súvisí najväčšie prekvapenie novej metodiky. Generálny riaditeľ Euro NCAP Michiel van Ratingen informoval, že ak nebude predaj 5-hviezičkových verzií s požadovanými systémami dostatočný, môže model o hviezdičky prísť.

Tým chce organizácia tlačiť na výrobcov, aby dostali na trh čo najviac áut s elektronickými asistentmi, prípadne ich ponúkali ako štandard, a nemohli postaviť marketing len na tom, že v ponuke majú, povedzme, jednu verziu, ktorá dané kritériá spĺňa. Automobilky teda už nemajú príliš veľa času, no po chuti im to určite nebude. To, s čím prichádzali pôvodne dobrovoľne, sa pre ne totiž stáva takmer povinnosťou. A my zákazníci si zas môžeme byť istí, že vyššia bezpečnosť nás bude stáť aj viac peňazí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP
Články podľa značiek