Hyundai i20 Coupé: Nový 'trojdverák' hrá viac na emócie

Horúca novinka Hyundaia, model i20, sa ešte nestihol ohriať na trhu a už tu máme druhý karosársky variant. Tentoraz však nejde o obyčajný derivát. Aj preto prívlastok Coupé.

11.12.2014 06:00
Hyundai i20 Coupé - 2015 Foto:
Nové Coupé si svoj prívlastok nepochybne zaslúži. V porovnaní s 5-dverovou verziou je o 25 mm nižšie a má úplne prepracovanú prednú masku, nárazníky či svetlá.
debata

S trojdverovým hatchbackom v nižšej triede má kórejský Hyundai bohaté skúsenosti. V takejto podobe vyrábal nielen predchádzajúcu generáciu i-dvadsiatky ale aj jeho predchodcu – Hyundai Getz. Tentoraz sa však rozhodol pre zložitejšiu cestu. Nejde len o obyčajný derivát, ale o auto orientované dizajnom na športovo založenú a, najmä, mladšiu klientelu. Tomu zodpovedá nové označenie Coupé aj rozsah zmien.

Z profilu zaujmú prudšie sklonené stĺpiky,... Foto: Hyundai
Hyundai i20 Coupé - 2015 Z profilu zaujmú prudšie sklonené stĺpiky, tentoraz oba lakované vo farbe karosérie a mohutný prelis na zadnom blatníku

Napriek spoločnému základu má Coupé naozaj autonómny vzhľad. Vidieť to už na prednej 6-uhoľníkovej maske, ktorá je otočená naopak, ale aj modifikovanom nárazníku, svetlách vrátane tých hmlových, či prelisoch prednej kapoty. A výrazne odlišný je aj profil. Kabína má viac sklonené stĺpiky, pričom ten zadný už nie je lakovaný čiernou farbou. Oživuje ho len úzky plast v spodnej časti. Športové ambície podporujú prelisy na blatníkoch či mohutnejšie prahy.

Úplne nové sú aj zadné svetlá či spojler. V... Foto: Hyundai
Hyundai i20 Coupé - 2015 Úplne nové sú aj zadné svetlá či spojler. V najvyššej výbave môže i20 Coupé stáť na 17-palcových diskoch kolies.

A zmeny nájdeme aj vzadu. Napríklad na bumerangových odrazkách, úplne prepracovaných svetlách, nárazníku či väčšom zadnom spojleri. Dielo sa určite vydarilo, zvlášť na príplatkových 17-palcových diskoch, ktoré sú v tejto triede takmer extrémom a v oranžovej farbe Tangerine. Ruka v ruke s dizajnovými úpravami išli aj zmeny rozmerov. Coupé je oproti 5-dverovému hatchbacku o 10 mm dlhšie (4 045 mm) a o 25 mm nižšie (1 449 mm). Rázvor náprav 2 570 mm ostal zachovaný.

Zmeny v interiéri sú len kozmetické. Pribudli... Foto: Hyundai
Hyundai i20 Coupé - 2015 Zmeny v interiéri sú len kozmetické. Pribudli iba kontrastné oranžové dekorácie či oranžové čalúnenie bočných častí sedadiel.

Hyundai preto sľubuje porovnateľne priestranný interiér a dokonca batožinový priestor s objemom 336 litrov, čo je o 10 viac v porovnaní s hatchbackom a vlastne najlepšia hodnota v triede, prekonávajúca aj novú Fabiu. Z hľadiska dizajnu tu však veľa zmien nenájdeme. Palubná doska či volant sú identické, atmosféru oživujú len oranžové prvky čalúnenia a dekorácie prieduchov ventilácie. Oranžový obklad nájdeme aj v okolí radiacej páky.

Na nový preplňovaný 3-valec 1,0 T-GDI si... Foto: Hyundai
Hyundai - motory T-GDI Na nový preplňovaný 3-valec 1,0 T-GDI si Hyundai i20 Coupé bude musieť ešte počkať. Tak ako na dvojspojkovú prevodovku 7DCT.

Paleta motorov zodpovedá základnému modelu s výnimkou najslabšej benzínovej verzie 1,2 CVVT Kappa (55 kW). Ponuka tak štartuje silnejšou modifikáciou tohto motora s výkonom 62 kW v spojení s 5-stupňovým manuálom. Najvýkonnejšia benzínová verzia 1,4 CVVT Kappa (74 kW) má v sérii 6-stupňovú manuálnu prevodovku, prípadne 4-stupňový automat. Kým najslabší „benzín“ v Coupé chýba, 3-valcový diesel 1,1 CRDi (55 kW) sa pod jeho prednú kapotu predsa len dostal.

Svedčať mu však iste bude viac sinejší 4-valec 1,4 CRDi (66 kW). Oba diesely sú štandardne kombinované so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Bohužiaľ, úplne nové priamovstrekové preplňované 3-valce 1,0 T-GDI (88 kW) prídu na rad až neskôr. Podobne ako 7-stupňová automatická dvojspojkové prevodovka 7DCT. Z verzie Coupé odvodí Hyundai aj ostrý špeciál pre kráľovskú triedu rely WRC.

Novinka sa dostane na trh v priebehu marca a apríla, teda po svetovej premiére na jarnom ženevskom autosalóne. Ani to však nie je všetko. Časom totiž môžeme očakávať v modelovom rade i20 aj atraktívne a praktické kombi, ktoré dokáže veľkosťou kufra skrížiť plány aj ambicióznej Škode Fabia Combi.

Hyundai i20 Coupé - 2015
Hyundai i20 Coupé - 2015
+4Hyundai i20 Coupé - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai i20 #autosalón Ženeva 2015 #Hyundai i20 Coupé
Články podľa značiek